Stikstof is ‘hot’ op de crossbaan van de Zwarte Cross

REGIO – Op het Rennerskwartier van de Zwarte Cross zijn voertuigen in allerlei soorten en maten te vinden die dit weekend over de crossbaan scheuren. Traditioneel gezien zijn de wagens ludiek. Met meerdere voertuigen vragen crossers dit jaar aandacht voor de stikstofmaatregelen. Soms subtiel, soms wat minder.

Zoals de wagen van een groep uit Steenbergen. “Fake Taxi, veel mensen kennen het van het internet”, licht een jongen van de groep toe over hun ontwerp. Voor wie het niet van het internet kent; het heeft een pornografische lading. “We hebben er een passende slogan bij bedacht”, vertelt hij. “Je kunt de boeren wel weghalen, maar hier maken we nieuwe.” Een knipoog volgt.

Maar er staan ook voertuigen die minder aan de verbeelding overlaten. Zoals een gigantisch gevaarte getiteld ‘Stikstofzuiger’. “Hij zuigt de stikstof op, verbrandt het en de lucht komt er schoon achter weer uit”, legt de bijbehorende crosser uit. “Het is dé oplossing.”

Hot item
De Zwarte Cross vindt plaats in een regio waar de boeren op veel sympathie kunnen rekenen. Daarom hadden sommige deelnemers al eerder het plan wat met de crisis te doen. “Wij zagen het aankomen”, geeft de bestuurder van het voertuig genaamd ‘Anti-stof-sti(c)k’ aan. “We zijn er drie jaar geleden eigenlijk meteen op ingesprongen. Nu is het toevallig weer een hot item.”

“Maar uiteindelijk draait het om het crossen. In de ogen van de crossers verschijnt een glinstering bij het idee. “Het geeft een geweldig gevoel, zeker met al het volk zo dadelijk, daar krijg je wel de hartkloppingen van.”

Door Omroep Gelderland 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven