Fundament verdwenen spoorlijn Neede-Hellendoorn door droogte weer zichtbaar

NEEDE/GELSELAAR – Door de grote droogte en het opnieuw droogvallen van de Schipbeek is tussen Noordijk en Diepenheim ook het fundament weer zichtbaar geworden van de al lang verdwenen spoorlijn Neede-Hellendoorn. “Beeldhouwer Anton ter Braak, die hier dichtbij woont (nabij ’t Halt in Gelselaar), maakte me hier op attent”. Zegt Arend Heideman. In 2018 deed zich deze situatie ook al voor.

Oud Noordijk
Het themauitgave ‘Het Noordijker Veld’ van de Historische Kring Neede en de Historische Vereniging Oud Noordijk toonde hier een foto van. Een kaart uit 1934 (zie Topotijdreis) laat nog fraai zien waar de spoorlijn tussen Noordijk en Diepenheim de Schipbeek kruiste. Personenvervoer was er op deze spoorlijn van 1910 tot 1935. Door de aanleg van het Twentekanaal kwam er een einde aan de verbinding met Goor. Rond 1940 kon van de opgeheven lijn tussen Diepenheim en Noordijk, die nog even was voortgezet voor goederenvervoer, de grond teruggekocht worden. In het landschap is op een paar plekken nog iets van te zien van het tracé.

Door Arend Heideman 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven