Idyllische documentaire over erfgoedjuweel in boerenland


GELSELAAR – Een idyllische documentaire zet een erfgoedjuweel op Achterhoeks boerenland in de schijnwerper. Een Bentheimer put uit 1575 in Gelselaar waarin recent door de grote droogte cultuurhistorische geheimen boven water kwamen. Iedereen kan direct deze film zien via http://www.willemsluiter.blogspot.com. Deze biedt naast sfeervolle natuurbeelden uit alle seizoenen, kunstzinnige foto’s en historische informatie bouwstoffen voor cultuurbehoud.

Koesteren
Nog één keer haalt cultuurhistorisch onderzoeker Arend Heideman, die werd geboren en nog woont bij deze put, hiermee alles uit de kast om cultureel erfgoed van zeer grote waarde te koesteren. Na een diepgaand onderzoek, de enige studie tot nu toe hierover, publiceerde hij in 2005 al een boek over Bentheimer waterputten.

Zijn documentaire omvat verstillende en levendige beelden, fotokunst, verhelderende achtergrondinformatie, een actueel videoverslag van een grote schoonmaakbeurt en inspectie deze maand tot op de bodem van de put en zelfs poëzie (ook van Vondel). Weinig boerderijen zijn zo vaak bezongen door dichters als Stokkink in Gelselaar, waar deze bron van leven al eeuwen voor het voorhuis prijkt.

 

Foto’s:

1. De Bentheimer put voor boerderij Stokkink kon door de droogte tot op de bodem worden schoongemaakt en onderzocht.

2. Water levert de put voor Stokkink niet meer, maar leven rondom is er nog wel.

3. Vogels en vlinders strijken nog graag neer op de rand van de eeuwenoude put.

4. De documentaire over de eeuwenoude put biedt ook veel verstillende beelden.

5. Toen de waterstand in een winter enkele jaren geleden hoog stond, ving documentairemaker Arend Heideman zichzelf als in een spiegel.

 

Link documentaire op YouTube: 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven