Lucy, Leo, HelemaalGroen en Coop Supermarkt


BELTRUM – Lucy (70) en Leo (72) te Woerd wonen in Beltrum. Ze houden van wandelen en fietsen. Drie jaar geleden vroeg de starter van het burgerinitiatief HelemaalGroen of ze zin hadden om mee te doen aan het geregistreerd opruimen van zwerfvuil. Hun reactie was: ‘Als je toch wandelt kun je ook wel opruimen’. Ze zijn begonnen en raapten de eerste maanden zakken vol! Doordat Leo al jaren kartrekker is bij het organiseren van de Landelijke Schoonmaakdag in Beltrum past dit werk Lucy en hem goed. Ze zien tot hun genoegen de hoeveelheid zwerfvuil teruglopen, al valt er nog genoeg te rapen. Wel vinden ze minder plastic flessen, statiegeld lijkt dus te werken. Dit jaar schoonden ze samen al 328 kilometer op, vorig jaar was dat ruim 600 kilometer.

Plezierig gevoel
Het opruimwerk geeft hen het plezierige gevoel dat ze iets goeds doen voor de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. En natuurlijk voor de mooie natuur, waar ze graag heel zuinig op zijn. Lucy en Leo genieten van het contact met andere wandelaars en leggen graag uit waarom ze met grijper en plastic zak wandelen. Sommigen denken dat ze boodschappen gaan doen. Anderen denken dat de grijper van Leo een wandelstok is en informeren bezorgd naar zijn gezondheid. Ze genieten intens van de positieve reacties die ze geregeld krijgen. Beltrum is een mooi dorp waar absoluut nog plek is voor extra handen om zwerfvuil te rapen. De plaatselijke COOP heeft in juli, augustus en september HelemaalGroen gekozen als goed doel voor de opbrengst van de statiegeldflessen die ingeleverd worden. Grijpers en plastic zakken worden beschikbaar gesteld door de gemeente en bij Kulturhus De Wanne. Zwerfvuil rapen is vrijwilligerswerk, de techniek van de app kost wel geld.

Zichtbaar
Hoe het werkt HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app (app.helemaalgroen.nl) wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -9910- deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig om je route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land. (www.helemaalgroen.nl).

Drie jaar
In 2022 is nu al 150.000 kilometer geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Geesteren) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. ANBI Stichting HelemaalGroen, waarvan de Gemeente Berkelland Partner is, telt 471 vrijwilligers. Meer dan 1% van alle inwoners doet mee en dat kunnen er nóg meer worden. Dit jaar is al ruim 15.000 kilometer geregistreerd opgeschoond, waarmee Berkelland bovenaan staat als meest opgeruimde gemeente in het land.

Doe jij ook mee? Alle beetjes helpen!
Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven