Vernieling deert zonnebloemlint nauwelijks


GEESTEREN – Zonnebloemen sieren deze zomer ongeveer twaalf kilometer aan akkerranden in de gemeente Berkelland. Onbekenden hebben afgelopen weekend enkele bloemen van het lint vernield bij Geesteren, maar met veertig deelnemende boeren is er vooral optimisme bij de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (VAN) Berkel & Slinge.

“Er hebben zich heel veel boeren vrijwillig gemeld”, vertelt Lotte Roos, voorzitter van de VAN Berkel & Slinge, over het tweede jaar dat het initiatief bestaat. “De bloemen zijn langs diverse akkers geplaatst, op plekken waar het de natuur het meest ten goede komt.” Vorig jaar begon de organisatie van Roos door een zonnebloemlint van vijf kilometer in te zaaien in samenwerking met lokale boeren en burgers. Een jaar later is het lint gegroeid tot twaalf kilometer bij veertig verschillende boeren. De zonnebloemen sieren onder meer akkerranden in het buitengebied van Eibergen, Rekken en Geesteren.

In Geesteren, langs de Esweg, hebben onbekenden vrijdag vernielingen aangebracht door verschillende zonnebloemen uit de grond te trekken en op de weg te dumpen. “Het is toevallig bij een van onze bestuursleden waar het gebeurd is”, zegt voorzitter Roos. “Maar de schade lijkt beperkt te zijn. Er zijn wel bloemen uitgehaald, maar niet dusdanig dat de strook verminkt is. We vinden het wel heel vervelend, want je hebt er zoveel goede bedoelingen mee.”

Biodiversiteit
Doel van het initiatief, naast het zorgen voor een mooi buitengebied, is het betrekken van boeren bij natuurbeheer en het bevorderen van biodiversiteit. “Het is niet alleen winst voor de natuur, maar het is voor de uitstraling van de boer ook mooi”, vindt Roos. “Ze nemen heel laagdrempelig deel. Er is een vergoeding voor beschikbaar, maar heel veel kiezen er ook voor om dit bedrag te doneren aan een goed doel.”

Door REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven