VNOG vraagt gemeente Berkelland om bermen te maaien

BERKELLAND – De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) heeft gemeenten gevraagd om bermen met spoed te maaien vanwege het risico op natuurbranden. De aanhoudende droogte dwingt de brandweer om in opperste staat van paraatheid te zijn.

“Ik woon zelf in Winterswijk en het is hier echt gortdroog”, geeft een woordvoerder van de VNOG aan. Het risiconiveau voor natuurbranden is vanwege de droogte al enige tijd opgehoogd naar fase 2. “Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind”, meldt de organisatie. “Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook uw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken.”

In Bronckhorst is vrijdag direct geacteerd op het verzoek van de VNOG. De urgente plekken moeten uiterlijk maandag zijn gemaaid. Het gaat dan om bermen bij ’t Zand in Hengelo en Zelhem en het Hackfort en Het Grote Veld in Vorden. “Veel wegen en bermen bij natuurgebieden in Bronckhorst liggen gelukkig in de schaduw van bomen en zijn nog redelijk groen”, meldt de gemeente. “Deze hoeven nog niet gemaaid te worden.”

‘Incidenten langs wegen’
De afgelopen weken zijn er in het werkgebied van de VNOG, dat naast de Achterhoek onder meer de Veluwe behelst, al meerdere bermbrandjes geweest, met name langs wegen. Dat kwam onder meer door autobranden, klapbanden en weggegooide sigarettenpeuken. “In de buurt van een bos of heidegebied kan een bermbrand zich zomaar ontwikkelen tot een grote of zelfs onbeheersbare natuurbrand”, meldt de organisatie. “De effecten hiervan kunnen groot zijn voor de natuur.”

Door REGIO8 in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven