Wethouder Arjen van Gijssel ziet nog steeds een doof Den Haag

Door Redactie op 01-08-2022


BERKLLAND – Wethouder en locoburgemeester Van Gijssel is net terug van vakantie. Hij ziet nog steeds een doof Den Haag, dat op reces is, en een sector die zich steeds meer in de hoek voelt gedrukt. Hij leest de reacties in de media en op kanalen als Facebook. Over de boerenacties, de omgekeerde vlaggen, over de komst van het nieuwe Berkellandse college. Dit is zijn reactie.

“Mijn grootvader Kier van Gijssel was een boer. Een kleine pachtboer, zoals je die na de oorlog zoveel zag op de Drentse zandgronden van het Koekangerveld. Vrouw en vier kinderen, mijn vader daarvan de jongste. De donkere jaren van de oorlog meegemaakt. ’t Gezin had het niet breed, maar genoeg hart om in de oorlog vluchtelingen uit het westen op te vangen. Daarna meegeholpen aan de wederopbouw van het land. Een paar koeien (15 tot 20), wat paarden en akkerland. Niet meer aan de grote schaalvergroting van de jaren zestig meegedaan, eerder afgebouwd. Tegen de tijd dat ik geboren werd (1969) was grootvader al met pensioen. Ik was naar hem genoemd: Arjen KIER.
Ik heb nog een foto dat hij trots achter mijn kinderwagen staat. Hij vroeg mijn moeder geregeld of ik me hem later nog wel zou herinneren. Dat is ontroerend, want ja, nét! Hij stierf toen ik bijna drie was, eind 1971. Mijn vroegste herinnering aan hem is dat hij in een open kist lag opgebaard, waar ik net overheen kon kijken. Met zijn pet op de borst en een tevreden glimlach”.

Boerenzoon
“Mijn vader GEERT ging naar de Lagere Landbouwschool. Dat is wat je deed als je boerenzoon was. Een man met een goed stel hersenen. Eigenlijk wilde hij huisarts worden. Hij bracht het tot de HLS en ging toen voor de Heidema in Iran en Irak werken aan ontginningsprojecten. Toen ik geboren werd in Zwolle deed hij nog ‘even’ de avond-HBS erbij, en haalde daarna ook nog een ingenieursdiploma. Huisarts worden zat er niet meer in. Het werd na de Heidemij het ministerie van Landbouw, waar hij zich onderscheidde in ruilverkavelingsprojecten. Hij is nog betrokken geweest bij de roerige verkaveling in Tubbergen! Hij was daarnaast actief in de politiek. Aan het eind van zijn carrière was hij acht jaar wethouder RO en agrarisch gebied in de gemeente Dalfsen, Overijssel. Nu ik net wethouder ben geworden hier in Berkelland speelt deze achtergrond geregeld door mijn hoofd. Wat een eer, naast grote verantwoordelijkheid, is het om in zó’n agrarische traditie te staan. Zelf aan de lat te staan voor het landelijk gebied, met de werkervaring inmiddels opgedaan. Terwijl er zo ontzettend veel aan de hand is. Het land op zijn grondvesten schudt”.

Tegenover elkaar
“Ik wil net als hij bestuurder zijn nu er zoveel aan de hand is rond ons agrarische gebied. Ik realiseer me dat ik aantreed in een tijd waarin mensen scherp tegenover elkaar staan. Waar de kwaliteit van leven in de Achterhoek in gevaar is en Den Haag dover dan ooit blijkt. Geheel tegen de adviezen in heb ik daarover in mijn 2e week als wethouder al een open brief geschreven. Dat ook ik boos ben. Dat het anders moet en dat ik vind dat het ook echt anders kan. Omdat ik weet hoe fout Den Haag soms reageert. Hoe dan precies anders? Daarover ga ik graag in detail in gesprek met de boeren/inwoners. En vervolgens met gedeputeerde Drenth en Den Haag. Groot is mijn verbazing dus als ik op social media zure reacties lees over het aantreden van het nieuwe Berkellandse collegebestuur: volgelingen van Rutte; aanhangers van de WEF; enkeltje Randstad; graaiers, list & bedrog. Je zag het ook een beetje tegen de hele Gemeenteraad. Terwijl daar toch allemaal nieuw bloed is benoemd dat de taal van de inwoners spreekt. En bij alle partijen. Bouke, Jorrit, Anne, Rudie, Daan, Thijs, Regine: zij verdienen een kans! Het zijn natuurlijk de reaguurders op Facebook die zo doen en handelen en het hoort er tegenwoordig kennelijk allemaal bij, tegenwoordig. Zegt men. Maar het doet toch pijn. Zeker als ik kijk naar mijn eigen roots”. 

Onbetrouwbare overheid
“Het is niet constructief. Kennelijk is de ‘onbetrouwbare overheid’, als éen-pot-nat, qua gedachte, wijdverspreid. Maar dat zijn wat mij betreft ‘beelden’, misverstanden en complotgedachten. Ik ben daarin strijdbaar. Ik zoek het gesprek op. Dat deed ik al persoonlijk naar een paar reaguurders op Facebook. En onlangs met de LTO in het Stelkampsveld. En deze aanstaande week weer met een groep agrariërs. Beste mensen, we kunnen elkaar de maat nemen en veroordelen, maar dit is toch écht de enige manier: DIALOOG.
Wat kunnen we voor elkaar dan als gemeentebestuur betekenen? Vijf zaken: een luisterend oor zijn: wat leeft er? Dan: kennis uitwisselen over hoe het debat gaat verlopen. En: intermediair tussen de inwoner en de overheden. Flankerend beleid bieden als gemeente: Vrijkomende Agrarische Bebouwing, Rood voor Rood, kavelruil, het net aangenomen bestemmingsplan buitengebied. En: handhaven openbare orde: over het demonstratierecht als groot goed, maar wél naast de bescherming van onze democratie en rechtstaat. Iedereen een hele fijne vakantie gewenst”. Arjen van Gijssel Wethouder Berkelland

Reacties

Geachte arjen, als wij volgens jouw denkraampje nu raadsleden hebben die de taal van de inwoners spreken dan kunnen we zelfs in dit réces nog de problematiek oplossen oftewel: de papieren voor die aggelukkuh windmolens bij Haarlo het raam uit, die hooliganboeren verplichten om géén round up/glyfosaat te gebruiken en de veestapel te halveren, GEEN 80% landbouwprodukten naar het buiten land en last but not least een petitie starten om de langst zittende premier van ONS land de weg naar de uitgang wijzen. Alvast bedankt arjen maar ik neem aan dat je al bezig bent of zit je al vastgeplakt aan het pluche.

zwarver gait | 01-08-22 | 10:53

Ha Ha !. Haagse coalitiepartijen kijken met angst en beven uit naar de uitslagen van de provinciale staten verkiezingen volgend jaar maart. Vooral die partijen met veel (agrarische) ondernemers in hun achterban, Verwacht niets van het CDA tegen de Haagse doofheid. Het zou zomaar tot aan het voorjaar ’23 pappen en nathouden kunnen worden. Dan is het aan de nieuwe provincie besturen om het stikstofprobleem op te lossen.

Dolf | 01-08-22 | 12:17

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Muziekvereniging Euphonia haalt oud papier op
EIBERGEN – Zaterdag 20 augustus kunnen inwoners van Eibergen hun oud papier weer aan de straat zetten. Vanaf 9.00 uur ’s ochtends gaan leden en onder......
Lees verder »

Gratis workshops en trainingen over opvoeden en opgroeien
BERKELLAND - In september start het Preventie Platform Jeugd weer met workshops en trainingen gericht op opvoeden en opgroeien. Zo begint er een weer......
Lees verder »

Vandaag: VAN Jubileum fietstocht
GEESTEREN - Dit jaar bestaat VAN Berkel & Slinge 25 jaar, en de VALA, waarbij alle Achterhoekse natuurverenigingen zijn aangesloten, bestaat ook ......
Lees verder »

Muziekvereniging Amicitia Rietmolen zoekt dirigent
RIETMOLEN - Muziekvereniging Amicitia uit Rietmolen is dringend op zoek naar een dirigent voor haar orkest. De vaste repetitie avond is op maandag. Di......
Lees verder »

Zomers concert Emergo uit Castricum in Ruurlo
RUURLO - Bij goed weer geeft muziekvereniging Emergo uit Castricum op vrijdag 19 augustus een buitenconcert op het Kerkplein in Ruurlo. Het concert be......
Lees verder »

Kinderdag: Gratis activiteiten in het park bij het gemeentehuis
BORCULO - De Kinderdag is er weer in Borculo. Op zaterdag 20 augustus is er van alles te doen in het park bij het gemeentehuis in Borculo. Deelna......
Lees verder »

Brandweer voor brandend afval naar de Beukenlaan in Eibergen
EIBERGEN - Vrijdagmorgen moesten de Eibergse brandweerlieden al in alle vroegte in actie komen.  Om 4.36 uur kwam er namelijk een melding binnen......
Lees verder »

Op zoek naar geneeskrachtige kruiden
EIBERGEN - Wat kun je doen als je jeuk hebt door een brandnetel? Dat en nog meer handige natuurlijke oplossingen op EHBO-gebied leren kinderen op zon......
Lees verder »

Vleermuizen excursie voor jong en oud
REGIO - Het is altijd spannend. In de avondschemering vleermuizen spotten. Gelukkig kan het ook dit jaar weer en wel op 18 augustus. Op Camping Domei......
Lees verder »

Paysafecard – de volgende grote trend voor online aankopen?
BERKELLAND - Trends blijven komen en gaan, terwijl sommige blijven. Dat geldt ook voor online aankopen. De meeste Nederlanders gebruiken nog steeds i......
Lees verder »

Bibliotheek helpt bij digitale vragen
BERKELLAND – Op woensdag 7 september 2022 organiseert de Bibliotheek Oost-Achterhoek in alle vestigingen een voorlichtingsbijeenkomst over het digita......
Lees verder »

Ruurlose Bridgeclub organiseert bridge clinic en bridge cursussen
RUURLO - Na het succes van de clinic van vorig jaar heeft de RBC besloten nogmaals een clinic te organiseren. Om ook mensen te trekken die het spel n......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

Fratsen Kleurt wal bie
NEEDE - Noe was wij onlangs een betje an `t verbrekken ,hier en doar mossen wat tegels oet dee versletten waren. Ok een stukske muure mos vernieuwd w......
Lees verder »

Fratsen gedoo
NEEDE - Wat een gedoo is `t toch,iedereene mut mear betalen deur de hooge energieprieze,moar snappen kun e wij `t neet. Ollie maatschappen dreit woek......
Lees verder »

Fratsen Tegenstriedigheden
NEEDE - Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt. De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbo......
Lees verder »

NUB TV

Eibergen neemt groots afscheid van Wim en Trees


EIBERGEN – Weken lang werd er over gesproken, een einde van een tijdperk. Dit einde is nu aangebroken. Vrijdag en zaterdag nam Eibergen massaal afscheid van het horeca echtpaar Wim en Trees Tijink. Café Tijink is een begrip in Eibergen en ver daarbuiten. Daarom blijft het café onder de nieuwe eigenaar Mesut Mis de zelfde naam dragen. 
Mesut bood Wim en Trees zaterdagavond namens heel Eibergen een schilderij gemaakt door Johan Deters aan met daarop Wim, Trees en hun trouwe viervoeter. Vandaag is er nog een afscheid voor genodigden en dan trekken Wim en Trees de deur van het door hun zo geliefde café achter hun dicht. Mesut Mis en zijn team zwaaien er vanaf morgen het scepter. 

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »