Bolksbeek: eens de schrik van de streek

BERKELLAND – Wat eens de schrik van de streek was, de Bolksbeek, op de grens van Geesteren en Gelselaar, is nu een drooggevallen beek. Wanneer zal hier weer water stromen? Arend Heideman maakte bij de Slaapbrug (eerste twee foto’s) op 1 december 2015 in de vroege ochtend met een smartphone ook wel eens een foto van hoogwater (4e foto). De derde foto is van een eenvoudige brug tussen de Slaapbrug en de brug in de weg Lochem-Goor, waar kinderen bij meer water in de zomer bijzonder vermaak wordt geboden. 

Schrik van de streek 
Wat eens de schrik van de streek, de Bolksbeek, op de grens van Geesteren en Gelselaar, is nu een drooggevallen beek. Wanneer zal hier weer water stromen en loopt de kolk aan het eind bij het Twentekanaal, waar we in strenge winters met ontzag voor de diepte wel eens op schaatsten (foto van 1979), weer vol? In de jaren tachtig maakte ik ook al eens een luchtfoto van de plek, die nu ook deels droog staat. ‘De Bolksbeek getemd’, drukte de provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant eind 1933 als kop boven een artikel over de aansluiting van deze beek op het net gegraven Twentekanaal. “We kunnen gerust zeggen, dat de Bolksbeek altijd de schrik van de betrokken streek is geweest. Weliswaar bewees de Bolksbeek in den tijd voor het gebruik des kunstmeststoffen als vloeirivier eenig voordeel aan de landerijen, doch dit voordeel was zeer betrekkelijk, omdat het in het minst niet opwoog tegen de enorme schade en last welke door veelvuldig voorkomende overstroomingen, ook in Voorjaar en Zomer werd teweeg gebracht”, sprak de watergraaf van het waterschap van de Schipbeek, G.J. Klumpers op 19 december 1933, in zijn rede ter gelegenheid van de aansluiting.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven