D66 Berkelland: opwaardering van de N18 blijft ‘een stip op horizon’


BERKELLAND – Wordt hij een slaaf van Kees Porskamp? “Nee-nee-nee”, reageerde Ted Kok van de Achterhoek Board maandagavond. De wethouder van Aalten moet echter in Den Haag blijven lobbyen voor een opwaardering van de N18, hoewel dat tot minimaal 2040 een kansloze missie is, zo heeft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat schriftelijk laten weten.

De Achterhoek Board legt zich neer bij de huidige N18, maar de Achterhoek Raad niet. Die stemde maandagavond in met een amendement van VVD, CDA, D66 Berkelland, Nieuwe Liberalen Oost Gelre, BBB/HMV, ADA en Winterswijks Belang (88 voor, 67 tegen). “We moeten de druk blijven opvoeren voor de N18 op de lange termijn, anders weet je zeker dat je niets bereikt”, verklaarde VVD’er Porskamp, die het voorstel voor de voortgang van de lobby in Den Haag indiende. Kok meldde eerder al liefst zes maal bij het ministerie te hebben aangeklopt, maar tevergeefs.

Daar komt dus minimaal een zevende keer bij, maar Kok zag zich maandagavond in de DRU in Ulft allerminst als een loopjongen van Porskamp c.s. “De ambitie blijft een twee maal tweebaansweg, maar de doorstroming op de weg is het volgende punt”, zei Kok na de vergadering van de Achterhoek Raad. “Daarvoor ga ik met bouwstenen aan de slag, zoals bijvoorbeeld het knelpunt bij de Radstake. Die vrijheid heb ik bij een goed alternatief. Zo ver liggen we niet uit elkaar. Ik heb het amendement ook niet verworpen.”

Lange adem
Maar tóch, Kok moet weer gaan zeuren in Den Haag waar hij al zes maal tevergeefs aanklopte. “Niet al, maar pás zes keer”, reageerde Porskamp. “Dit is een zaak van de lange adem, onze regio verdient een twee maal tweebaansweg met 100 kilometer per uur en ongelijkvloerse kruisingen. Dat gewenste eindbeeld moeten we als stip op de horizon houden.”

Meerderheid
Porskamp kreeg een meerderheid voor het voorstel, ook al verandert er niets aan het feit dat de huidige N18 zeker tot 2040 geen volledige tweebaansweg wordt tussen Varsseveld en Enschede. Was het dan een voorstel voor de bühne? Voor de vasthoudende liberaal uit Groenlo zeker niet. Al verliet hij de zaal voor een sanitaire stop en kwam nét na de uitslag van de stemming weer binnen. De roerganger van het debat was als laatste op de hoogte van de uitkomst van de stemming.

Door: REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven