Hemelman exposeert in Gelselaar muizen- en rattenvallen


GELSELAAR – Een unieke expositie van muizen- en rattenvallen en wat hier mee heeft te maken is zaterdag 8 oktober één van de attracties in boerderij Winkels aan de Dorpsstraat in Gelselaar tijdens de jaarlijkse Appeldag. Oud-Needenaar en groot verzamelaar Gerrit Hemelman keert er vanuit Limburg even mee terug in zijn geboortestreek. In Neede stond ook de wieg van zijn grote collectie ‘Neede’. Vanuit zijn toenmalige woonplaats Brunssum bezocht Hemelman ruim dertig jaar geleden hier weer eens een verzamelbeurs. Met het doel nog meer te verzamelen over zijn geboortedorp. Hij keerde echter huiswaarts met een muizenval. Het begin van weer een andere indrukwekkende verzameling. Die schetst een boeiend historisch verhaal over de omgang met wat als ongedierte wordt gezien.


Grote verscheidenheid
In Gelselaar toont Hemelman vele zaken die gerelateerd zijn aan muizen- en rattenvallen, zoals gif, antiek speelgoed en antieke spelletjes, oude ansichten, foldermateriaal, prijscouranten, etc. Ook vogelklemmen en enkele zeldzame ‘miroir aux alouettes’ (leeuwerikspiegels voor de jacht op deze vogels), wildklemmen, visfuiken, vliegenvallen zijn te bewonderen tijdens deze expositie, die geopend is van 10 tot 17 uur die dag. Een grote verscheidenheid kenmerkt de collectie muizen- en rattenvallen van Hemelman. De bekendste val is het ‘plankje’. De eerste vallen van dit type werden rond 1898 in Engeland geproduceerd. Naast dodende vallen, waaronder elektrische en met een draadrooster, waarbij het vaak niet lichtzinnig toeging, bestaat de verzameling ook uit vallen waarbij de dieren in leven bleven.


Op omslag Donald Duck
Een opmerkelijk stuk uit zijn verzameling ziet Hemelman in een oud exemplaar van het blad Donald Duck met een muizenval op het omslag. Hoe verklaar je het anders dat dit in juli 1946 verscheen – mijn geboortemaand en jaar? vraagt hij zich af.

Voor meer informatie over deze verzameling kan worden gemaild naar [email protected].

Foto’s:

1. Gerrit Hemelman toont in Gelselaar een grote verscheidenheid aan muizen- en rattenvallen.

2. Antiek speelgoed met muizen en jagende katten.

3. Donald Duck verscheen in juli 1946 met een muizenval op het omslag.

4. Gerrit Hemelman met een ‘familieval’, waarmee meerdere muizen en ratten zijn te vangen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven