Het Brandweermuseum Borculo gaat vernieuwen

BORCULO – “In het Brandweermuseum Borculo raak je in de nabije toekomst niet uitgekeken, het is een beleving voor jong en oud. Mensen hebben het idee dat ze nog een keer moeten gaan, praten erover als ze thuis zijn en raden het anderen aan. Het museum geeft een geweldig overzicht van de historie en ontwikkelingen van de brandbestrijding. Na het bekijken en het beleven van de deels interactieve collectie heeft de bezoeker een duidelijk beeld van de betekenis van het werk van de brandweer door de tijd heen”. Dat zegt Menno Dimitri Ouderkerk, die is aangesteld als projectleider vernieuwing.

Nationaal aanzien
Het Brandweermuseum is van grote betekenis voor Borculo. Het is het grootste museum van Borculo en geniet (inter)nationaal aanzien. Met het Brandweermuseum heeft de gemeente Berkelland al jaren een erfgoedinstelling van betekenis binnen haar grenzen. Maar het museum staat voor een aantal grote uitdagingen. Zo is het noodzakelijk om de collectie op een meer hedendaagse manier te tonen om zo haar bestaansrecht te garanderen. Borculo kan een inspirerend en groot bekend museum goed gebruiken. Het geeft een extra impuls aan haar omgeving en sluit naadloos aan bij de ambities om van Borculo een toeristische trekpleister te maken.

Vernieuwing
Om een nieuwe richting te geven aan het Brandweermuseum hebben het bestuur, vrijwilligers, brandweer vrijwilligers en andere betrokkenen gewerkt aan een bidbook. Hier is Menno Dimitri Ouderkerk als projectleider vernieuwing mee aan de slag gegaan. Het bidbook is tot stand gekomen na meerdere brainstormsessies en vele gesprekken vanaf 2020. De aanleiding voor het bidbook is het feit dat de omgeving, de samenleving waarin het brandweermuseum zich bevindt, zich in hoog tempo veranderd. De collectie verdient een betere en meer eigentijdse representatie. Er is een nieuwe manier van kijken en beleven van erfgoed ontstaan. De historie van de brandweer en de onmisbare taak, die de brandweer heeft in de samenleving komt in de toekomst in het museum meer centraal te staan.

Presentatie
In het bidbook wordt verteld hoe men denkt dit te kunnen realiseren. De presentatie van het bidbook vond gisteravond plaats in het Brandweermuseum Borculo. Wethouder Arjen van Gijssel was een van de aanwezigen. 

Foto Jaime Lebbink 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven