Op het Naoberschap kan je altijd terugvallen


BERKELLAND – Ontzettend dankbaar ben ik dat ik de mogelijkheid krijg om eens in de zoveel tijd een opiniestuk te schrijven voor Nieuws uit Berkelland. Daarom stapte ik vanochtend super gemotiveerd achter mijn laptopje. Starend naar buiten laat ik de onderwerpen die ons allemaal bezighouden de revue passeren. Eindelijk mag ik mijn kritische mening uiten.

door Stefanie Kruisinga
Maar er gebeurt zoveel dat het moeilijk kiezen is. Waar ga ik het over hebben in mijn eerste opinie artikel? De torenhoge energieprijzen? Want daar vind ik wat van. Ik vind wat van het feit dat komende winter talloze burgers en (kleine) ondernemers knel komen te zitten. Waarschijnlijk al voor de winter dat sommige ondernemers het faillissement moeten aanvragen. Denk aan het schrijnende verhaal over Slagerij Rexwinkel. Een ondernemer die het faillissement heeft moeten aanvragen omdat de torenhoge vaste lasten niet meer te betalen zijn. Als we de nieuwsberichten mogen geloven zullen velen hem volgen.

Subsidie
Of de energietoeslag die met 500 euro is verhoogd. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben ontzettend blij voor de minima dat ze die eerste 800 euro hebben ontvangen. Want helaas is het nodig, en niet alleen voor de minima. Want die miljoen huishoudens die automatisch recht hebben op die extra 500 euro, dat is volgens mijn berekening weer 500 miljoen euro extra subsidie dat is vrij gemaakt. Had die 500 miljoen niet verdeeld kunnen worden over de mensen die net dat tientje of vijftig euro boven toegestane norm kwamen en daardoor die oh zo broodnodige subsidie misliepen? Moet ik het daar over hebben?

Links en rechts
En wat dacht je van de vluchtelingencrisis. Daar vind ik ook wat van. Vooral van het wanbeleid. Niet zozeer van de vluchtelingen. Ik vind wat van hoe de politiek hiermee omgaat, of juist niet omgaat. Het negeren van een probleem is een vak op zich dat onze politiek tot een kunst weet te verheffen. De rechts populistische kreten worden gevolgd door de meest radicale linkse slogans. En zowel links als rechts komt niet met concrete oplossingen terwijl bij zowel de Nederlandse Burgers als de vluchtelingen zware verliezen worden geleden.

Het noaberschap
Nee, daar ga ik het nu allemaal niet over hebben. Ik ga als eerste bericht geen mening ventileren over onderwerpen waar je goedkoop mee kan scoren. Ik wil in dit eerste bericht vooral mijn mening uiten over wat er allemaal wel goed gaat. Want hoe verleidelijk en vaak ook begrijpelijk het is om weg te zakken in een zwartgallig en cynisch blik op de mensheid wil ik juist mijn blik richten op de menselijkheid. Want er heerst een sterk noaberschap in Berkelland en er zijn prachtige sociale projecten. Ik noem een stichting Pak an. Ik noem Zorg-erf D’n Aoverstep die elke keer weer mooie dingen voor haar cliënten weet te organiseren. Ik noem een Jimmy’s en ik noem de talloze kleine burgerinitiatieven. Ik woon in een klein dorpje in Berkelland. In Neede wel te verstaan. Een dorpje dat een aantal weken geleden massaal uitliep voor de gezellige jammarkt die dit jaar weer voor het eerst georganiseerd kon worden. Een markt vol met prachtige (lokale) producten van enthousiaste ondernemers. Vervolgens liep datzelfde dorp uit om schouder aan schouder, naast én met elkaar feest te vieren op de SEN feesten als nooit tevoren. De saamhorigheid was bijna ontroerend om te zien.

Lichtpuntje
Ik zie weggeefkastjes in voortuinen, kastjes die dagelijks bijgevuld worden door vrijgevige medeburgers. De cynicus kan zeggen dat het schandalig is dat we het nodig hebben. En ja, dat is waar. Het zou niet nodig moeten zijn. Maar in plaats van te verzuren ben ik blij te zien dat veel mensen er toch voor kiezen de mouwen op te stropen en aan te pakken. Hoe klein hun bijdrage misschien ook is. Die bijdrage is waardevol. Deze onrustige en soms angstige tijden vragen om steun en troost. Deze tijden hebben dat lichtpuntje zo ongelooflijk hard nodig. En zonder al te dramatisch te willen doen weet ik inmiddels dat jij die steun en troost, dat lichtpuntje, voor de ander kan zijn. Want noaberschap is iets waar je godzijdank altijd op terug kan vallen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven