Succesvol toneelspel krijgt vervolg in Gelselaar


GELSELAAR/LOCHEM – De Stichting Talprodukties trekt na een succesvol optreden met het stuk ‘Onbesproken verleden’ in de schouwburg van Lochem de regio in. Een toevallige ontmoeting met Rita Bakker van café Florijn in Gelselaar leidt tot de primeur voor dit dorp. ’ Op 1 oktober spelen Anke Kollen en Dick Teunissen het stuk in zaal Florijn.

“Indrukwekkend hoe ze hem bij de strot heeft en niet meer loslaat”, reageerde een bezoeker in de schouwburg van Lochem. “Je vraagt je af hoe hij daar nog uit komt!” Toneelstuk ‘Onbesproken verleden’ is geschreven door Karel van Koppen. Als Betty na het overlijden van haar man de nalatenschap bekijkt roept dat veel vragen op. Daarbij komt de vriendschap tussen haar beste vrienden (Ellen en Peter) in een ander daglicht te staan. Betty vraagt Peter langs te komen, omdat er papieren zijn waar ze niet uitkomt. Beetje bij beetje confronteert ze Peter met deze ontdekkingen. Op zijn beurt confronteert Peter Betty met een geheim uit haar verleden.

Een prachtig stuk met een knap uitgewerkte verhaallijn. De tragiek van de menselijke zwakheden wordt daarbij verluchtigd door de vele spitsvondigheden en dialogen. Het blijft mede daardoor een boeiend spel. Passend in de tijdgeest waar mensen graven in het verleden, op zoek naar herinneringen en/of relaties.

Over de acteurs
Voor Dick Teunissen heeft het toneel iets magisch. Vooral bij de openluchtspelen in Lochem deed hij zijn ervaring op. “Als je je verdiept in een karakter, wórd je die persoon bijna. Je zit zo in je rol, dat soms in je hoofd de tekst zich moeiteloos aanpast, als dat nodig is. Zulke momenten zijn geweldig.” Ook Anke Kollen heeft ruime ervaring opgedaan bij de openluchtspelen in Lochem, met toneelgroep ’t Overschotje en tijdens een tournee met Joop Doderer langs theaterzalen. Ze speelt het liefst rollen die uit het leven gegrepen zijn. “Nou, met deze voorstelling kan ik mijn hart ophalen!’, zegt ze lachend. “Betty maakt na de dood van haar man een hele reis door haar emoties. Best ingewikkeld om te spelen, maar heerlijk om te doen!”

Productie van jonge Stichting Talprodukties
‘Onbesproken verleden’ is de eerste productie van de recent opgerichte Stichting Talprodukties. Sander van Voorst maakte al naam met zijn eigen Talprodukties, maar koos er voor om dit eenmansproductiebedrijf om te vormen tot een stichting. ‘Ik merkte dat ik niet verder en breder kwam door het bij mezelf te houden”, zegt hij. “Ik wilde graag meer mogelijk maken aan kleine producties voor acteurs en actrices met dromen. Dankzij de stichting en haar partners kunnen we makkelijker subsidies aanvragen en komen niet alle regelzaken nog op mijn schouders terecht. Dat voelt wel heel goed!’ In het stichtingsbestuur zitten naast Sander Greta Meutstege, Angela Zwiers en Jan Willem Drost.

Toneelspel: Onbesproken verleden. Plaats Café Florijn – Gelselaar. Datum: 1 oktober. Aanvang: 20.00 uur. Geschreven door: Karel van Koppen, gespeeld door Anke Kollen, Dick Teunissen en de regie is in handen van Sander van Voorst.

Entree: 10 euro. Kaartverkoop: Café Florijn of aan de kassa in de zaal. Tel. 0545 481 283. Ook is het mogelijk kaarten te reserveren via [email protected]. Producent: Stichting Talprodukties www.talprodukties.nl.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven