Verslavingskliniek verhuist naar pand voormalige tbs-kliniek Oldenkotte

REKKEN – Steeds meer mensen met een licht verstandelijke beperking worden behandeld voor hun verslaving bij Tactus Verslavingszorg in Rekken. Tactus heeft een uniek behandelprogramma om deze doelgroep te helpen. Door de toename van het aantal clïenten is er extra ruimte nodig en daarom verhuist de instelling volgend jaar naar het pand van de voormalige tbs-kliniek Oldenkotte. Het verbouwen is al begonnen.

‘Kunnen mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) een verslaving hebben? Zijn deze mensen wel te behandelen?’ Het zijn opmerkingen die Saskia van Horsen, behandelaar bij Tactus Verslavingszorg, geregeld hoort. “Het zijn inderdaad mensen met een complexe problematiek. Maar ik ben ervan overtuigd dat ook deze kwetsbare doelgroep te behandelen is.” Horsen werkte eerder als gedragswetenschapper in de gehandicaptensector. “Ook daar was verslaving al een thema.” Een paar jaar geleden maakte ze de overstap naar Tactus om juist met deze doelgroep aan de slag te gaan.

Uniek in Nederland, bijzonder in de wereld
Ruim 10 jaar geleden startte Tactus met de ontwikkeling van een behandelprogramma voor deze specifieke doelgroep. Inmiddels komen deskundigen uit de hele wereld kijken. “We zijn op dit terrein dé specialist in Nederland”, glimt van Horsen. “We dragen sinds 2018 het TOPGGz-keurmerk.” Behandeling van LVB-cliënten is anders dan de behandeling van ‘reguliere’ mensen. “De behandeling duurt langer, de groepen zijn veel kleiner, het tempo is lager en de onderwerpen worden vaker herhaald.”

Deze groep mensen heeft al behoorlijk wat meegemaakt. Ze zijn vaak eenzaam, hebben een negatief zelfbeeld en hebben in hun leven vaak nare gebeurtenissen of teleurstellingen meegemaakt. “Dus er komt naast hun verslaving en LVB nog veel meer bij kijken. Dat vraagt om de juiste aanpak.”

Explosieve groei
De afgelopen 3 jaar is er een explosieve groei te zien in het aantal cliënten. “Eerder had ik ongeveer één intake in de maand, nu heb ik er vier tot zes. Dat zijn mensen die elders uit het land komen. De laatste tijd zie je ook dat er steeds meer jongvolwassenen komen.” Volgens Van Horsen heeft dat verschillende oorzaken: “Je ziet dat de problematiek groter is, maar inmiddels hebben we ook een naam opgebouwd. Zo wordt deze doelgroep nu veel vaker doorverwezen naar ons.” Volgens Horsen vielen deze mensen eerder vaak tussen wal en schip. “We zien vaak dat deze mensen met hun hulpvraag op plekken terechtkomen waar ze eigenlijk niet helemaal passen. Er wordt dan al vaak gezegd dat de mensen niet verder geholpen kunnen worden. Ze worden dan van plek naar plek geschoven.” In Rekken worden ze wel geholpen: “Ik zeg altijd er is kans op verandering en dus op behandeling.”

Locatie te klein
Door de groei is de ruimte aan de Dr. W. Slotlaan in Rekken inmiddels niet meer voldoende. De locatie is verouderd en te klein. Hemelsbreed is de voormalige tbs-kliniek nog geen kilometer verder. In dit pand kan de verslavingsinstelling verder groeien. “We hebben hier echt geen ruimte meer. Straks kunnen we in Oldenkotte meer cliënten helpen, we kunnen de dagbesteding uitbreiden en we kunnen nog meer aan de slag met innovaties die ons helpen in de behandeling. Zo zijn we nu bijvoorbeeld druk bezig met een Virtual Reality behandeling binnen de verslavingszorg en straks hebben we de ruimte om dit allemaal goed te onderzoeken en te testen samen met de cliënten.”

Medio 2023 naar nieuw pand
De verbouw van de kliniek is inmiddels begonnen. De werkzaamheden nemen zo’n vijf maanden in beslag. Als voormalig tbs-kliniek is het gebouw altijd gesloten geweest. “Wij gaan voor een gebouw en een terrein met een open karakter”, zegt Klaas Zwaan, manager kliniek Rekken en tevens projectleider. “Zo gaan we bijvoorbeeld de woon- en leefruimtes en de aankleding op het terrein aanpassen.” Cliënten die nu in de bestaande kliniek behandeld worden, gaan ook helpen met de verbouw. In maart moeten de eerste cliënten worden opgevangen op de nieuwe locatie. In totaal kunnen er straks 55 in plaats van 30 cliënten geholpen worden.

door Omroep Gelderland 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven