‘Knal linkse motie gesteund door BBB Berkelland’


BERKELLAND – Jan Zappeij (foto) kwam dinsdagavond tijdens de raadsvergadering met een motie vreemd aan de agenda. Zappeij diende de motie ‘Financiële ondersteuning inwoners bij de energiecrisis’ in.

Zappeij concludeert dat de energiecrisis tot veel financiële problemen leidt bij de inwoners van Berkelland, met name bij de minima en de lagere middeninkomens. Hij ziet dat er op landelijk niveau maatregelen bekend zijn gemaakt om deze problemen te bestrijden, maar dat de belangrijkste hiervan per 1 januari 2023 ingaan. Zappeij vindt het gewenst dat de gemeente Berkelland op korte termijn al financiële verlichting gaat bieden. “Tijdens de behandeling van de bestuursrapportage bleek dat 36% van de minima die in aanmerking komen voor de eenmalige energietoeslag hier nog geen gebruik van heeft gemaakt”. Zegt Zappeij. “Steeds meer gemeenten treffen regelingen voor de lagere middeninkomens tot 150% van het minimumloon. De Berkellandse Burgerpartij vindt het gewenst dat er ook voor de burgers van Berkelland tijdelijke tegemoetkomingen tot stand komen”.

Motie haalt het niet
Zappeij verzoekt in zijn motie het college te bevorderen dat veel meer minima gebruik gaan maken van de eenmalige energietoeslag en op korte termijn maatregelen te treffen om de lagere middeninkomens financieel tegemoet te komen. BBB Berkelland steunde als enige de motie. GroenLinks raadslid Leo Morren vond dit opmerkelijk “Dit is toch een knal linkse motie”. Zo zegt hij. Morren steunde de motie zelf niet omdat hij deze te ‘vaag’ vond. Hij wil met de Berkellandse Burgerpartij om tafel om wellicht op een later moment nog eens met de motie terug te komen.

Raad de straat op
Wethouder Betsie Wormgoor geeft aan vooral af te willen wachten wat er komt aan maatregelen, waar nu nog relatief veel onduidelijk over is. Ze zal de raad nauwlettend op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Wel vindt ze het het een goed idee om de burgers beter te informeren over de mogelijkheden die er nu al zijn. Ze stelt de raad voor om gezamenlijk de wijk in te gaan om te gaan flyeren. Thijs Luiken geeft aan dat zijn CDA fractie daar meteen aan mee gaat doen.  

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven