Met de Berkelschippers in gesprek over het mooie landschap in Berkelland


BERKELLAND – Berkelland is mooi: vanaf het water, vanuit de lucht en op de grond. Dat vinden ook de Berkelschippers Jan Ordelmans en Gerard ten Bras. Zij gingen met elkaar in gesprek over het Berkellandse landschap, dat zij als geen ander kennen vanaf het water. Ze ontmoeten elkaar bij de zompenloods van vlaggenschip de ‘Jappe’ aan de Graaf Wichmanstraat in Borculo. Hier kan in het vaarseizoen dagelijks worden gevaren. De tocht gaat door het weidse Berkeldal, in de richting van het bosrijke landgoed Beekvliet.

De mannen vertellen vol enthousiasme over het Berkellandse landschap, dat zij vanaf het water op hun broekzak kennen. “Het landschap waarin wij varen is ontzettend mooi. Het eerste stuk noemen wij altijd de Biesbosch. Met het hoge riet en de smalle stukken. In het voorjaar genieten wij ontzettend van alle vogels; de jonge meerkoeten, futen en waterhoentjes.” Ook de ijsvogel laat zich regelmatig zien. “Als we varen staan wij als schipper achterop de boot. We hebben al meerdere keren meegemaakt dat de ijsvogel voor de boot uit vloog, richting het vogeleiland.”

Onderdeel van het landschap
Tijdens het vaarseizoen (april tot november) zijn de schippers met hun Jappe onderdeel van het landschap. De vogels hebben de schippers en de Jappe helemaal geaccepteerd. “De eerste paar keren maakten vogels zich nog wel een beetje groot als wij voorbij kwamen varen, maar inmiddels kennen ze ons.” De jongen van de Fuut zitten bij hun ouders op de rug en gaan zo mee onder water, prachtig om te zien.
De vaargasten zien het prachtige landschap natuurlijk alleen die ene dag dat ze op de boot mee varen. De schippers zien het landschap het hele jaar door. “We zien hoe het landschap zich ontwikkelt, hoe het begint te bloeien. En zelfs reeën laten zich zo af en toe langs de begroeiing aan de waterkant zien.”

Het complete plaatje
“De oude Berkel maakt ons landschap echt uniek. Dit is het eerste gedeelte dat gevaren wordt. Hier is weinig aan gedaan, waardoor het echt nog een stuk natuur in originele staat is. Het is echt een compleet plaatje”. Daarna vaart de zomp verder naar het bosrijke Beekvliet, met een afscheiding van meidoorn en sleedoorn langs de kanten. “Als je hier de motor uitzet is het helemaal stil, je hoort werkelijk helemaal niks, het is echt complete rust.” Dat de heren enthousiast zijn over het Berkellandse landschap is wel duidelijk. Ze zijn beide opgegroeid in Borculo en kennen de omgeving dan ook al van vroeger. Ze weten ook veel over de historie en kunnen hier uren over vertellen.

Schippers gezocht!
Stichting De Berkelzomp wordt volledig gerund door vrijwilligers. De Jappe is in Borculo gebouwd en wordt door de schippers in de wintermaanden onderhouden. De Berkelschippers zijn nog op zoek naar meerdere schippers, mocht u hierin interesse hebben, neem dan vooral contact op! Kijk voor meer informatie op www.stichtingberkelzomp.nl.

Door Gemeente Berkelland 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven