Paul De Bruyne uit Antwerpen wint Poëziefestival Gelselaar

GELSELAAR – Paul De Bruyne uit Antwerpen  heeft met het gedicht ‘Bezette taal’ in de categorie Nederlandstalige gedichten de poëziewedstrijd gewonnen bij het Poëziefestival Gelselaar, dat gisteravond werd gevierd in de kerk van dit Achterhoekse dorp. “Het gedicht van onze nummer 1 zou al ijzersterk zijn geweest voordat Rusland delen van Oekraïne annexeerde, maar het heeft daardoor wel extra lading gekregen”, sprak Sander Grootendorst namens de jury.

Wethouder
Wethouder Arjen van Gijssel van de gemeente Berkelland reikte de Belgische winnaar de door beeldhouwer Anton er Braak vervaardigde penning uit, die dit jaar de eerste prijs vormt. In de categorie Nedersaksische gedichten was deze eer voor Jaap van der Molen uit Zwolle, met het gedicht ‘’n Oale jas’, in het Gronings. De jury, die sprak bij monde van Diana Abbink, las hier min of meer een aanklacht in tegen toenemende verschraling van taal en sproake. In de categorie Nederlandstalige gedichten werd Annet Zaagsma uit Uithuizen met ‘Satijnstaal in plooien’ tweede en Thomas Theisens uit Waalre met ‘Tilburg-Winsum’ derde. Ook in de categorie Nedersaksische gedichten werd de grens overschreden. De jury zette Heinrich Siefer uit Cloppenburg in Duitsland met het gedicht ‘Alleen – ahn Spraak’, in het Oldenburger Platt, op de tweede plaats. De derde plaats was voor de Achterhoekse dichter Joop Hekkelman uit Gorssel.

 

Terugkijken
Een livestream van het Poëziefestival is nog te zien via de link de op de site van Stichting Portfolio.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven