Waanzinnige vuurwerkshow trekt 30.000 bezoekers en zet Eibergen opnieuw op de kaart


EIBERGEN – Zelf ben ik niet echt een groot vuurwerkfan. Met oud en nieuw ben ik de persoon die weigert om in de barre kou naar buiten te gaan om vuurwerk af te steken. Gekkenwerk vind ik het. Ik ben die ‘barbaar’ die zegt: ‘Weer E50,- de lucht in, en weer E10,-…’ Vloeken in de kerk merk ik al snel wanneer ik meeloop met het bonte internationale gezelschap dat zich afgelopen weekend verzameld in Eibergen voor de XXL Vuurwerkshow.

Veel meer dan alleen vuurwerk
Ze komen van heinde en verre. Twee vrienden uit Brabant zijn zaterdagmiddag speciaal van onderuit Brabant naar Eibergen gekomen om de rondleiding over het veld op de Maat te krijgen. Een van de vrienden verteld mij gepassioneerd dat hij vorig jaar spontaan met zijn zoontje in de auto is gesprongen om naar dat ene kwartiertje pure ‘kunst’ te kijken. Maar ze komen niet alleen uit Nederland, ook België, Duitsland en Spanje zijn vertegenwoordigd. Al snel blijkt dat het veel meer is dan alleen vuurwerk. Het is hun leven, hun passie, hun grote liefde.

Professioneel
Op vrijdag zijn al veel mensen naar het prachtige Achterhoek afgereisd zodat ze zaterdagochtend vroeg kunnen beginnen met opbouwen. Rond half negen komen de dranghekken en niet lang daarna beginnen de professionals -Dream Fireworks & Europla Spanje- met het installeren van het vuurwerk. De sfeer onderling is gemoedelijk maar boven alles is het vooral professioneel. Er wordt zeer zorgvuldig gewerkt en alles is keurig georganiseerd.

Prachtige show
De hele dag wordt er hard gewerkt om voor een daverende show te zorgen in de avond. Waar iedereen vorig jaar in de stromende regen stond te werken kunnen we nu genieten van een bijna lenteachtig temperatuur. Vanaf 18.00 uur druppelen de eerste toeschouwers al het veld op. Ook de eerste VIP gasten komen dan aan en binnen no time is het volledige VIP vak gevuld met die hard vuurwerk fans. Tegen half 8 staat het hele veld zo goed als vol en uiteindelijk zijn er zo’n 30.000 toeschouwers die genieten van de prachtige show. Het publiek is divers; ik zie jong, oud, groot en klein naast elkaar staan genieten. De show wordt afgesloten met een daverend applaus van het publiek.

Laatste keer
Wanneer ik verschilende de mensen de vraag stel wat ze ervan zouden vinden als dit evenement niet meer terugkomt wordt er geshockeerd gereageerd: “Nee, dit moet jaarlijks terug komen.” “Dit is geweldig, dit moet absoluut blijven.” “De show is prachtig, maar dit is ook goed voor de ondernemers en de horeca.” De reactie op social media zijn ook overweldigend enthousiast. Het is een feit: dit evenement moet blijven! De fans vertellen mij dat wanneer dit evenement niet meer in Eibergen wordt georganiseerd dat ze dan naar het buitenland moeten. Dit is uniek in Nederland.

Groot verschil
Als ik de afgelopen dagen één ding heb geleerd tijdens de gesprekken met deze vuurwerkfans is dat er is een groot verschil is tussen deze liefhebbers en de kleine (maar luide) groep rotzooi trappers. Het is hun passie en willen dit met alles wat ze in zich hebben delen met de wereld. Ze willen laten zien hoe mooi en veilig vuurwerk kan zijn. Die missie is absoluut geslaagd in mijn ogen. Vanaf nu ben ik ook fan. Wat mij betreft: Volgend jaar weer!

Speciale dank voor alle sponsors
In het bijzonder: King casino’s – Grand Plaza – Roy Leverink bestratingen, Thijs Luiken en Dream Fireworks.

 

Deel dit artikel:

5 gedachten over “Waanzinnige vuurwerkshow trekt 30.000 bezoekers en zet Eibergen opnieuw op de kaart”

 1. Mooi weekend in Eibergen Complimenten voor de organisatie
  Er had wel wat meer aandacht en publiciteit in de tubantia gemogen. Groetjes van een nog wel Tubantia lezer

 2. Nou dat lijkt mijn echt zwaar overdreven zo veel mensen onze dochter is er bij geweest die zij zelf ook dit is overdreven en zogenaamd uit Spanje ja hoor voor 10 minuten vuurwerk echt niet

 3. Nou Tiny, smiddags op het veld geweest, er werd toch echt Spaans gesproken met de mannen van Europla.
  Daarnaast is de Mascleta zeker wel een Spaans stukje vuurwerk.
  Maar u als internet expert weet het allemaal beter natuurlijk 😉

 4. goedeavond tiny, hier met de dochter van dream fireworks, de mannen van europla komen zeker uit spanje, en ook waren hier 30,000 mensen, waarvan meer van de helft over heel het land komt kijken voor deze vuurwerkshow fijne avond.

 5. Het was een mooie Mascleta Nocturna
  Dit moet in de toekomst blijven
  Eibergen op z’n best.
  Ik kijk er naar uit dat dit een blijvende traditie is.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven