Windcafé over windmolens in Berkelland en Oost Gelre

BERKELLAND – Het klinkt als een gezellig uitje, samen naar het windcafé. Ongezellig is het er niet, maar het gaat er veel serieuzer aan toe dan normaalgesproken in een café. Een volle zaal Achterhoekers bij Erve Kots in Lievelde wil nu wel eens weten waarom de gemeenten Berkelland en Oost Gelre ervoor hebben gekozen om de focus voor het plaatsen van windmolens op hun achtertuin te leggen. In beide gemeenten liggen namelijk ook andere zoekgebieden, maar de focus ligt op het zogenoemde zoekgebied K. Een gebied tussen Ruurlo, Groenlo, Beltrum, Lievelde en Mariënvelde.

Ambtenaren van beide gemeenten leggen aan de zaal uit hoe de processen de afgelopen jaren gelopen zijn. Maar het is voor de zaal niet voldoende. Jan Bosch, voorzitter van de Stichting Windkracht K – een bewonersgroep die tegen de komst van de molens is – begrijpt dat er kaders zijn. “Maar waarom kiest u dan juist voor dit gebied, is het niet mooi genoeg? Of wonen hier niet genoeg mensen die invloed op de politiek hebben?” “Uiteindelijk is het een politiek besluit”, zegt Matthew Vuijk, ambtenaar van de gemeente Berkelland. Het is niet tot ieders tevredenheid en daarom wordt afgesproken dat het duidelijk op papier wordt gezet.

Samen of ieder voor zich?
Zoekgebied K ligt op grond van de gemeente Oost Gelre en Berkelland. Inwoners verwachten dat de gemeenten daarom ook alles in gezamenlijk doen. De praktijk blijkt anders. Onlangs besloot het wethouder Hans van der Noordt van de gemeente Berkelland de afstandsnormen van woningen tot windmolens bij te stellen. “Ik moest de afstand wel bijstellen van 600 tot tussen de 400 en 600 meter”, vertelt hij aan de zaal. “Het is praktisch onmogelijk om in dit gebied vast te houden aan de afstand van 600 meter omdat het dan simpelweg niet past. Waarom de gemeenteraad van Berkelland dat destijds in al hun wijsheid besloten heeft, dat moet u mij niet vragen. Maar toen ik wethouder werd en dit hoorde, moest ik wel bijstellen.” Oost Gelre gaat niet mee in deze aanpassing. “Er loopt op dit moment een landelijk onderzoek, daar komen richtlijnen uit voort en daar wachten wij op”, zegt wethouder Bart Porskamp. Beiden hopen dat er volgend jaar april in beide gemeenten dezelfde uitgangspunten liggen. “Wij gaan daar als wethouders voor, maar garanties kunnen we niet geven want het laatste woord is aan de gemeenteraden.”

Hoe ziet dat er dan uit?
Hoeveel windmolens er eventueel komen en hoog ze worden is nog niet duidelijk. Om de inwoners een beeld te geven van hoe het er in de toekomst mogelijk uit gaat zien, geeft een bedrijf uit Sneek een demonstratie. Met Google Maps worden windmolens in het gebied gezet. “Hoe ziet dat er dan uit als je dichtbij staat”, vraagt iemand uit de zaal. Met een aantal kliks sta je op een paar meter afstand van de molen.

“Kunt u de molen ook eens naast bijvoorbeeld de kerk in Zieuwent zetten. Zo denk ik namelijk het valt wel mee, maar ik zie zo geen verhouding”, vraagt een vrouw. “De kerk in Zieuwent is 75 meter hoog.” Zo gezegd zo gedaan. “Kijk daar staat ie goed, laat hem daar maar staan”, lachen de bewoners als ze het plaatje met de kerk van Zieuwent en een windmolen pal daarnaast te zien krijgen. De Achterhoekers hebben een klein beetje een beeld, maar het is allemaal nog niet bevredigend. “We krijgen toch de indruk dat we niet gehoord worden”, zegt Wouter Radius van Windkracht K. De komende tijd volgen er meer windcafés en ook een excursie naar een windmolenpark staat op de agenda. In april moet het nieuwe windbeleid op de raadsagenda’s van beide gemeenteraden staan.

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Windcafé over windmolens in Berkelland en Oost Gelre”

  1. Weg met die ondingen, het klimaat gaat er niet mee gered worden. Alleen de zakken van de initiatiefnemers worden goed gevuld!

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven