Anny’s cactussen verhuizen naar Burgers’ Zoo


RUURLO – De cactussen van Anny van der Meer uit Ruurlo verhuizen naar Burgers’ Zoo. Wegens de stijgende energieprijzen moesten Anny en haar man de deuren van hun CactusOase in Ruurlo sluiten.

“De cactussen blijven voor altijd in mijn hart”, vertelt Anny tegen Omroep Gelderland. Haar planten verhuizen naar de Desert in de Arnhemse dierentuin, een natuurgetrouwe weergave van een woestijn. Anny is heel blij dat de planten een mooi plekje hebben gekregen: “Nu kan ik ze nog steeds bekijken in Burgers’ Zoo.” De bijzondere cactussen uit Ruurlo werden bij de dierentuin met open armen ontvangen. “We zijn er heel blij mee, want het zijn prachtige cactussen”, aldus Arjan Marsman, plantverzorger bij Burgers’ Zoo.

Nog niet alle cactussen zijn al verhuisd naar Arnhem. Een paar planten hebben voor een langere tijd aan elkaar vastgezeten en zijn daardoor ingescheurd. “Die wonden zullen eerst in moeten drogen voordat we ze gaan planten”, legt Marsman uit. Tot die tijd blijven ze nog staan op hun oude, vertrouwde plek in de CactusOase.

Moeilijk afscheid
Meer dan dertig jaar hebben Anny en haar man Bert van der Meer veel aandacht gestoken in het kweken van de cactussen. Inmiddels is de collectie dan ook uitgegroeid tot zo’n 2500. “Ze zijn allemaal uit een heel klein zaadje gekweekt. Sommige cactussen zijn zelfs zo’n honderd jaar oud”, vertelt Anny trots. Ze vindt het dan ook moeilijk om afscheid te nemen. “Ik had hier graag willen blijven.”

Stijgende energieprijs
De stijgende energieprijs gooide echter roet in het eten en het echtpaar voelde zich genoodzaakt om de CactusOase te sluiten. Om de cactussen door de winter te helpen, zouden zij namelijk zo’n 6.000 vierkante meter moeten verwarmen. De kosten van die energierekening kan het echtpaar niet betalen, daarom werden de deuren op 31 oktober gesloten.

Door REGIO8
Foto: Omroep Gelderland

Deel dit artikel:

3 gedachten over “Anny’s cactussen verhuizen naar Burgers’ Zoo”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven