Gesloopte brug over Bolksbeek leeft voort in nieuwe brug


GELSELAAR/GEESTEREN – De brug over de Bolksbeek tussen Gelselaar en Geesteren is ontmanteld. Het beton dat daarbij vrij kwam, is gerecycled en verwerkt in het beton voor de nieuwe brug, die naar verwachting in december opent.

“Dat de brug ontmanteld en nieuw gebouwd moest worden, stond als een paal boven water”, aldus Ewout Aman, projectleider bij Van Heteren, de hoofdaannemer van het project. “De constructie was aangetast, dus de bestaande brug renoveren was geen optie.” Gemeente Berkelland, opdrachtgever van de sloop en heropbouw van de brug, wilde de CO2-uitstoot rondom het proces zoveel mogelijk beperken binnen het beschikbaar gestelde budget. Rouwmaat begon begin oktober met de sloop.

“Door het vrijkomende betonpuin hoogwaardig te recyclen en te verwerken in beton voor de nieuwe brug, kon milieubelasting van het beton worden beperkt”, legt Peter Wolterinck, betontechnoloog bij Rouwmaat, uit. “De milieubelasting van beton ligt al een tijdje onder een vergrootglas.” Om deze te verlagen maakt Rouwmaat zelf grind- en zandvervangers van beton dat vrijkomt tijdens sloopprojecten, zo ook bij de Berkellandse brug.

Nieuwe brug van gerecycled beton
Het oude beton wordt in Groenlo afgebroken, gezeefd en gewassen, om er vervolgens nieuw beton voor de bouw van de brug over de Bolksbeek van te maken. “Dat leveren wij terug aan Van Heteren”, vertelt Wolterinck. Het recyclen van beton uit sloopprojecten is niet experimenteel. “Maar we zetten ons er wel voor in om binnen de wetgeving al het mogelijke te doen om beton te verduurzamen.” Het resultaat is dat de nieuwe brug gebouwd wordt met beton dat tot 50% milieuvriendelijker is.

Foto: Rouwmaat

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Gesloopte brug over Bolksbeek leeft voort in nieuwe brug”

  1. Goed bezig. Ik heb zelf ook in de beton gezeten.
    Er komen nog mooie H balken vrij.
    Ook nog goed te gebruiken.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven