Heel veel natuurelementen en biodiversiteit samen op een klein oppervlak

BERKELLAND – Dit jaar brengt Berkelland een Ode aan haar landschap. Omdat we met elkaar wonen en werken in een prachtige omgeving en daar best trots op zijn! Berkelland is mooi: vanaf het water, vanuit de lucht en op de grond. Dat vindt ook Gerben Kemink van de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (VAN).

Gerben Kemink is geboren in het buitengebied van Eibergen. Van kinds af aan was hij altijd graag buiten. Als je de omgeving ziet waarin hij is opgegroeid begrijp je meteen waarom. De boerderij waar hij is geboren en altijd heeft gewoond, staat in het buitengebied van Eibergen. Een oprijlaan voorzien van een prachtige bomenrij, grazende schapen, een mooie druivenboog, groene weilanden, en je kunt er prachtig ver wegkijken. De boerderij staat middenin het Berkellandse landschap en vlakbij het Zonnebloemlint, waar hij 1 van de initiatiefnemers van is.

Meer binding tussen boer en burger creëren
“Ik heb veel verbinding met agrariërs en het agrarische leven. Ik heb hiervoor altijd bij een loonwerker gewerkt, waardoor ik altijd veel in Berkelland bezig ben geweest.” Zo is hij betrokken geraakt bij de VAN (Vereniging Agrarisch Natuurbeheer). “Bennie Harbers, een van de bestuursleden, nam contact met mij op. Bennie was boer en een goede bekende van mij. Hij had het idee om in Berkelland een Zonnebloemlint te beginnen. Hij wilde graag weten wat ik van het idee vond. Ik was gelijk enthousiast.”

Het idee voor het Zonnebloemlint in Berkelland is ontstaan in coronatijd. “Veel projecten konden geen doorgang vinden. Maar dit was een mooi initiatief waarbij je weinig mensen nodig hebt, en wat goed op te zetten was in die tijd. Het eerste jaar hadden we 6 kilometer als doel gesteld, dit is ruim gelukt. Het tweede jaar hadden we als doel 12 kilometer, ook dit hebben we gehaald.”

Met het project proberen ze meer boer en burger binding te creëren. Alle taken die erbij komen kijken doen de 2 heren helemaal zelf. Van het zaaien en het schoffelen, het langs gaan bij de boeren om te vragen of ze mee willen doen, tot het plaatsen van de borden langs de weg. Alle taken verdelen ze samen. Omdat het initiatief geen subsidie ontvangt zijn ze afhankelijk van sponsoren. Ook die sponsoren zoeken en benaderen ze zelf.

Donatie aan een goed doel
De vergoeding die de boeren krijgen voor hun deelname wordt gedoneerd aan een goed doel. Vorige jaar hebben we gedoneerd, aan vereniging de Zonnebloem. Dit jaar wordt het de Voedselbank in de omgeving van Eibergen. “Dit is een verschil met andere gemeenten die ook een Zonnebloemlint hebben. Bij ons houden de boeren de vergoeding niet zelf. De boeren kunnen kiezen of ze de vergoeding zelf houden of willen doneren, ze kiezen vrijwel allemaal voor het laatste.”

Op het juiste moment de juiste dingen doen
Gerben geniet ontzettend van het landschap, en steekt ook graag zelf de handen uit de mouwen. “Ik doe veel natuurbeheer, probeer te kijken hoe ik het landschap kan verbeteren. Ik heb ook veel interesse in om bezig te zijn met de bodem. Op het juiste moment de juiste dingen doen, om zo een mooi totaalplaatje te creëren. Maar met behoudt van de eigenheid. De percelen, de afwisseling van water en bos, sloten en beken, het wild, de ontwikkeling van natuur. Maar ook niet vergeten wat er al is. De natuur die nu wordt gemaakt is niet altijd beter. Soms gebeurt het op het verkeerde moment, of het onderhoud ontbreekt.”

Voldoening
“Het Berkellandse landschap geeft mij echt rust en ontspanning. Ik ben heel graag buiten. Neem hier bijvoorbeeld het stukje langs de beek. Als daar op het juiste moment gemaaid wordt, waardoor je geen sporen hebt, het gras niet te kort is, zodat flora en fauna echt in balans zijn, daar kan ik echt van genieten, dat geeft voldoening. Als je op het juiste moment de juiste dingen doet, kun je heel veel winnen. Ik vind de biodiversiteit inspirerend. Bijvoorbeeld geen standaard gras zaaien, maar gras met klaver of kruiden, waardoor je de biodiversiteit kunt vergoten. Dat doen we met de zonnebloemen ook. In de lente en zomer zie je er veel insecten, maar in de herfst zitten de vogels erin. Dat vind ik ontzettend mooi om te zien.

Ook haalt Gerben veel voldoening uit de positieve energie die hij krijgt van de mensen. “De reacties op het Zonnebloemlint zijn heel positief. Mensen vinden het mooi, ze waarderen het. Agrariërs melden zich nu ook zelf aan en doen jaarlijks mee. Het gaat steeds meer leven.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven