Lezing over over componist Felix Mendelssohn Bartholdy in Ruurlo


RUURLO – Kees van Zutphen geeft op vrijdag 11 november bij KunstKring Ruurlo een boeiende lezing over componist Felix Mendelssohn Bartholdy. De lezing begint om 14.00 uur in de theaterzaal van het Kulturhus aan de Nieuweweg 5 in Ruurlo.

‘Mozart van de negentiende eeuw’
“Hij is de Mozart van de negentiende eeuw. De meest stralende ster onder de musici die de tegenstellingen van onze tijd beter doorziet dan anderen, en als eerste weet die te verzoenen,” schreef Robert Schumann over zijn collega Felix Mendelssohn naar aanleiding van een van diens pianotrio’s. Ook de grote dichter Goethe had de jonge Duitser al eens vergeleken met Mozart – waarbij die laatste het aflegde! Er zijn meer overeenkomsten tussen Mendelssohn en Mozart dan hun muzikaal talent. Hun enorme werkdrift bijvoorbeeld en de voor hun tijd onvoorstelbare hoeveelheid kilometers die ze aflegden. Maar ook hun vroege dood – allebei haalden ze de veertig niet.

Inspiratie vanuit reis door Europa
Afkomstig uit een gefortuneerd gezin werd Felix Mendelssohn op zijn twintigste op reis door Europa gestuurd. Zijn, al sinds zijn tiende, opgebouwde oeuvre kreeg een flinke impuls van de gevarieerde landschappen en nieuwe culturen die hij leerde kennen. Dat is terug te horen in de Derde Symfonie, de ‘Schotse’, en in de Vierde, de ‘Italiaanse’, maar ook in werken als de Ouverture Hebriden. Mendelssohn was een meester van orkestratie, bij wie zelfs de kleinste details klopten – en als ze dat niet deden, dan bleef hij er jarenlang aan schaven. Zijn werk zingt; ook als er niet letterlijk in gezongen wordt zoals in de geliefde Lieder ohne Worte voor solo piano.

Fanny
Er is nog een overeenkomst tussen Mendelssohn en Mozart. Allebei hadden ze een muzikaal begaafde zus die in hun schaduw stond. Fanny Mendelssohn die door sommigen nóg talentvoller werd genoemd dan haar broer, mocht als vrouw geen carrière maken, en alleen componeren onder de naam van Felix. Hun leven lang zouden ze elkaars belangrijkste muzikale ‘sparring partners’ blijven. Na haar vroege overlijden schreef Mendelssohn het Zesde strijkkwartet, met als ondertitel ‘Requiem voor Fanny’. Twee maanden later was ook hij dood.

Kees van Zutphen
Kees van Zutphen, een verteller pur sang, heeft vanuit zijn liefde voor muziek een enorme kennis vergaard over muziekgeschiedenis en deelt die graag met zijn publiek.
Hij geeft boeiende informatie met veel bijzondere wetenswaardigheden over de componisten die hij bespreekt. Daarbij laat hij gedeelten van de muziek horen die hij zojuist besproken heeft.

Toegangskaarten: à € 10,00 kunnen worden besteld via www.kunstkringruurlo.nl of aan de kassa. Jeugd t/m 18 jaar heeft gratis toegang.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven