Poëziefestijn in Gelselaar overstromende inspiratiebron


GELSELAAR – Aan de vooravond van het Poëziefestijn in Gelselaar op zaterdag 12 november zijn nieuwe initiatieven ontplooid. Zo vormt het opnieuw een overstromende bron van inspiratie. Twee dichters koppelden er met een presentatie op YouTube nieuwe poëzie aan. Via een livestream vanaf 13.45 uur die middag op de site www.stichtingportfolio.nl  gaat een digitale foto-expositie over boerenzwaluwen in première.


Dichters vooraf
Dichter, journalist en natuurkenner Sander Grootendorst schreef het gedicht ‘Zwaluw, taluw’, in de aanloop naar het boek met vertalingen van De Hirundine, het Latijnse gedicht over de zwaluw dat bisschop Radboud van Utrecht in de negende eeuw schreef. Grootendorst experimenteerde met een presentatie op internet en muziek op de achtergrond, bij een silhouet van de vogel. “Andere tijden… maar de zwaluw en de taal zijn meegevlogen naar het nu. En de rest is muziek”, licht hij toe. Uit de streektaalhoek ontvingen de initiatiefnemers in Gelselaar eveneens een opmerkelijke bijdrage, van Theo Vossebeld uit Tilburg, die dicht in de taal van het Twentse Beckum, waar hij uit afkomstig is. Terwijl het nog herfst is bezingt hij al de voorjaarstrek en voert via YouTube de volgers mee vanuit Afrika tot in Finland. Beide gedichten zijn ook gepubliceerd op de Facebookpagina van Poëziefestival Gelselaar.

Wereldwijde foto-expositie
Arend Heideman uit Gelselaar, die coördinator is van poëzie-activiteiten in dit Achterhoekse dorp, monteert voor zaterdag 12 november opnieuw een wereldwijde foto-expositie van boerenzwaluwen op erve Stokkink. Zijn derde inmiddels. Deze keer een selectie uit duizenden foto’s van dit jaar. Zijn digitale expositie gaat de 12e november via de livestream van de organiserende stichting om kwart voor twee in première. Het publiek in de kerk van Gelselaar kan er vooraf ook direct van meegenieten. In zijn terugblik viel Heideman op hoe vaak deze geliefde zomergasten dit jaar neerstreken op de lemen ‘delle’ in zijn oude boerderij. Al fotograferend ontdekte hij ook een voor hem nieuwe bouwmethode onder boerenzwaluwen: vogels die eerst op de ‘delle’ sprietjes gras en hooi verzamelden en die daarna in de modder duwden van het slootje dat hij voor hen aanlegde. Hoewel op Stokkink al lang geen vee meer wordt gehouden, brengen zwaluwen er nog elk voorjaar nieuw leven voort.

Om twee uur begint hier het Poëziefestijn in Gelselaar, waarbij onder andere troubadour Hans Keuper optreedt en een korte film in première gaat van zingende gymnasiasten van het Marianum uit Groenlo.

Foto’s Arend J. Heideman:

1. Het silhouet van een boerenzwaluw vergezelt de digitale versie van het gedicht ‘Zwaluw, taluw’ van Sander Grootendorst.

2. Al in de herfst bezingt de met Twente verbonden dichter Theo Vossebeld de voorjaarstrek van de zwaluw.

3. Bij een terugblik via een foto-expositie op internet viel het Arend Heideman op hoe vaak boerenzwaluwen deze zomer neerstreken op de lemen ‘delle’ in zijn oude Gelselaarse boerderij.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven