Vanmorgen schaatsen in de Achterhoek

ACHTERHOEK – Er kan op zondagochtend geschaatst worden. In Winterswijk opende de schaatsbaan om kwart over acht de deuren. “We staan erop. Na zeven maanden en zeven dagen kunnen we eindelijk weer op natuurijs schaatsen”, zegt ijsmeester Hendrik van Prooijen trots tegen Omroep Gelderland.

Ijsvloer
De hele nacht zijn vrijwilligers van de Winterswijkse IJs Vereniging in touw geweest om een ijsvloer neer te leggen voor de vele schaatsers die in de ochtend hun baantjes willen trekken. Om zes uur ging de ijsmachine van de baan af om de ijsvloer te laten uitharden. “We hebben een cadeautje van ijsgod Thialf gekregen”, vat de ijsmeester het samen.
“Het ijs is nu zo’n 12 milimeter dik. Dat is voor één nacht sproeien een heel goed resultaat.” De ijspret zal waarschijnlijk van korte duur zijn, omdat de dooi al snel intreedt. De ijsmeester waarschuwde zaterdag daarom al dat mensen er vroeg bij moeten zijn.

Korte duur
“We weten het niet zeker, maar ik verwacht dat we tot een uur of 11 of 12 door kunnen schaatsen. En gaat er iemand door, trapt er iemand door het ijs… Dan is dat zo.” Het ijs smelt namelijk snel met de dooi. “Om drie uur vanmiddag zal dit ijs weer in de vijver liggen. Je kunt het snel maken, maar je bent het ook zo weer kwijt.” De baan in Winterswijk is uniek. Door een laag van 20 centimeter schuimbeton bereikt dooi vanuit de grond het ijs minder snel. Op 3 april werd er ook nog geschaatst in Winterswijk.

Door Omroep Gelderland 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven