10 jaar Glazen Huis in Neede


NEEDE – Tien jaar geleden stond 3FM Serious Request met het Glazen Huis in Enschede. Spontaan ontstond het idee bij een aantal Needenaren om in Neede, bij Café Vally’s, ook een Glazen Huis te bouwen met daarin een aantal plaatselijke DJ’s. Er werd het gigantische bedrag van maar liefst ruim € 27.000,00 opgehaald dat naar het Glazen Huis in Enschede werd gebracht. Naar aanleiding van dit overweldigende succes vroeg de organisatie zich af of het niet een goed, zo niet beter, idee was om nog een keer een Glazen Huis in Neede te organiseren, waarbij geld zou worden ingezameld voor een plaatselijk goed doel. Voor Neede, door Neede, in Neede. Al snel kwamen er allerlei plannen op tafel en gedurende een aantal jaar vond het Glazen Huis in Neede plaats. Er is o.a. geld ingezameld voor de Stichting Speelweek Neede en De Vlearmoesbus. De laatste keer dat het Glazen Huis werd georganiseerd, was in 2016. Dat jaar stond de inzameling in het teken van de uitkijktoren op de Needse Berg. Wederom werd er een mooi bedrag bijeen gebracht, waarmee VVV Tip – initiatiefnemer van de uitkijktoren – het bedrag om de toren te realiseren rond kreeg.

Na een aantal jaar met ontzettend veel plezier het Needse Glazen Huis te hebben georganiseerd, werd besloten dat het evenement in 2016 de laatste keer zou zijn. Echter begon begin dit jaar bij de organisatie toch weer wat te kriebelen. Het eerste Glazen Huis Neede was immers tien jaar geleden. Dat is toch een mooie gelegenheid om nog één keer te vlammen met z’n allen? Niemand hoefde er lang over na te denken en al heel snel was Vally’s Glazen Huis 2022 een feit.

Twee goede doelen
Aan de inwoners in Neede werd gevraagd om goede doelen te noemen die een financiële bijdrage goed zouden kunnen gebruiken. Uit een aantal inzendingen is uiteindelijk besloten om dit jaar twee goede doelen te kiezen: de Bloesem en Het Buurtkastje Wij Neede.

Bloesem
In Neede zit De Bloesem. Dit is een vorm van kleinschalig wonen voor (voornamelijk demente) bejaarden. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt dementie. Dat betekent dat bijna iedereen vroeg of laat in aanraking komt met iemand met dementie in zijn of haar omgeving. Het is belangrijk dat dit onder de aandacht komt. Twee medewerkers van De Bloesem hebben zich aangemeld bij het Glazen Huis. Zij hadden het mooie initiatief opgevat om een overkapping te realiseren voor de bewoners van De Bloesem. Op deze manier willen zij hun bewoners de mogelijkheid bieden om ook bij iets minder weer (bijvoorbeeld zon, maar net iets te veel wind) buiten te kunnen genieten op een beschut en beschermd plekje. De vraag was natuurlijk alleen: hoe komen we aan het geld voor deze overkapping? Net op dat moment lazen Esther en Ellen de oproep van het Glazen Huis voor goede doelen om zich aan te melden. De organisatie was meteen enthousiast over dit plan. Het is een mooi, concreet doel dat precies past in hun visie “Voor Neede, door Neede, in Neede”.

Buurtkastje
Het “Buurtkastje Wij Neede” is een initiatief van Wendie de Vries. In haar voortuin aan de Borculoseweg 65 in Neede is een Buurtkastje geplaatst. Dit is een kast voor voedselproducten, verzorgingsproducten en schoonmaakproducten. Mensen die producten over hebben, kunnen deze in het kastje zetten en mensen die iets nodig hebben, kunnen de producten eruit halen. Ruilen mag natuurlijk ook. Dit kastje heeft als doel om Needenaren die het minder goed, of armoede hebben, te helpen en daarnaast voedselverspilling tegen te gaan. Op deze manier draagt het Buurtkastje ook bij aan een socialere buurt/dorp. Het kastje is 24 uur per dag open en geheel anoniem. Dit zorgt ervoor dat de drempel laag blijft voor mensen om er gebruik van te maken. Glazen Huis Neede vindt dit persoonlijke initiatief zo stoer en sociaal dat ze ook hier ontzettend graag een steentje aan wil bijdragen!

Woensdag 21 december stappen de vijf DJ’s Bas, Bjorn, Jan Willem, Jordy en Luuk het Glazen Huis in om 24 uur per dag plaatjes te draaien. Op kerstavond 24 december verlaten zij omstreeks 17.45 het Glazen Huis en zal de opbrengst bekend gemaakt worden.

Activiteiten
Tijdens deze dagen worden er tal van activiteiten georganiseerd; niet alleen door de organisatoren van het Glazen Huis zelf, maar bijvoorbeeld ook een tweetal scholen hebben een actie opgezet. Er zijn kinderen die armbandjes maken, waarvan de opbrengst naar de goede doelen gaat. En Doorrr heeft een lichtjestocht georganiseerd. De dames van Sportclub Neede houden een bierpongtoernooi bij Café Vally’s. Bij Albert Heijn in Neede staat een boodschappenkarretje, waarin producten gedoneerd kunnen worden.

Een achttal mannen van Wieler Tour Club Neede heeft een fantastische actie op touw gezet: zij fietsen van Neede naar Amsterdam, waar Alzheimer Nederland zit. Via Purmerend, waar zij de Stichting SoGoed aandoen (bedenker van het buurtkastje), om vervolgens weer terug te fietsen naar Neede. Een tocht van 350 kilometer! Het startschot voor deze rit zal vrijdagavond rond 22.00 uur worden gegeven. Rond 15.00 uur op zaterdag zal de stoet, vergezeld van een aantal bewoners van De Bloesem, terugkomen bij het Glazen Huis.

De goede doelen zelf werken ook heel erg enthousiast mee. Op 20 december staan medewerkers van De Bloesem op de Needse weekmarkt om eigengemaakte lekkernijen te verkopen. De vader van Wendie maakt mooie vogelhuisjes die hij verkoopt. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zaterdag 24 december staan de goede doelen met een aantal kraampjes op het terras bij Café Vally’s om de zelfgemaakte producten te verkopen op de kerstmarkt. Ook zullen er ter plekke oliebollen en knieperkes gebakken worden. Tussen 12.00 en 14.00 uur kunnen kinderen geschminkt worden.

Knalgele taxi
Bij Café Vally’s kunnen van 21 t/m 24 december producten in natura gebracht worden ten behoeve van het Buurtkastje. Veel mensen krijgen een kerstpakket, maar vaak zit er iets in, wat je eigenlijk toch niet lust en wat in de loop van het jaar misschien weggegooid wordt. Zonde! Breng het naar Vally’s, zodat andere mensen er wél van kunnen genieten!

Kijk er niet raar van op als u een knalgele Glazen Huis taxi in Neede rond ziet rijden! U kunt de taxi bellen als u een rit wilt maken. Voor de liefhebbers bevindt er zich een karaoke-set in de auto.

Tot slot wordt er weer een veiling georganiseerd. Er zijn echt fantastische veilingitems beschikbaar gesteld door verschillende sponsoren. Bieden kan nu al!

Maar misschien wel het belangrijkste tijdens het Glazen Huis is natuurlijk dat er plaatjes aangevraagd kunnen worden. Dit kan via telefoonnummer 06 82 374 374.

Het hele evenement zal live worden uitgezonden via 97.5 FM en een livestream via social media.

Voor Neede, Door Neede, In Neede!

Deel dit artikel:

1 gedachte over “10 jaar Glazen Huis in Neede”

  1. Henny Hogemans.

    Wat een mooi initiatief!
    Suggestie;
    Albert Heijn zou de inhoud van het winkelkarretje kunnen verdubbelen.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven