Code oranje wegens gladheid

BERKELLAND – Het ziet ernaar uit dat het zondagavond op verschillende glad kan worden. Weerplaza voorspelt gaandeweg de avond regen en omdat die op een koude grond terechtkomt, ontstaat er gladheid. Code oranje is van kracht vanaf het einde van de middag.

Zaterdag kwam de temperatuur niet of nauwelijks boven het vriespunt uit, maar dat veranderde behoorlijk in de nacht naar zondag. Toen daalde het kwik op sommige plaatsen tot -7 of -8 graden.
Deze zondag blijft het overdag vrij koud, al komt er volgens meteoroloog Johnny Willemsen ook ruimte voor de zon. “De middagtemperatuur zal weer zo rond het vriespunt liggen. Voor het gevoel zal het zondag wel wat kouder zijn dan zaterdag, omdat er meer wind staat. De gevoelstemperatuur ligt zo rond -5 graden.”
 
In de avonduren wordt het bewolkt en komt er vanuit het zuidwesten regen aan. “Die regen valt op een koude ondergrond, dus dat kan in de nacht van zondag op maandag gladheid opleveren”, waarschuwt Willemsen. Door de kou van afgelopen week zit er vorst in de grond. Regendruppels bevriezen daardoor snel, wat gladheid in de hand werkt. Die gladheid zal vooral merkbaar zijn in de eerste uren van de buien.

Hogere temperaturen in aantocht
Later in de week belooft de temperatuur flink te gaan stijgen. Voor maandag voorziet Willemsen een maximumtemperatuur van 8 graden en de dag erop komt daar nog wat bij: het wordt in de middag dan 10 tot 11 graden. “Het weerbeeld is wel ronduit nat: wind, regen en wolken. Echt herfstachtig, dus. Mooi weer is het niet, maar het wordt dus wel een stuk zachter.”

Géén witte Kerst
Willemsen rekent niet op een witte Kerst. “De aanloop naar Kerst zal volgende week de hele week zacht zijn, met temperaturen tussen 7 en 10 graden. Het wordt met de kerstdagen dan wel ietsjes kouder, 5 of 6 graden, maar een witte Kerst zit er niet in.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven