PvdA Berkelland dient motie Pilot samenwonen in de bijstand in


BERKELLAND – Wie gaat samenwonen, raakt direct zijn bijstandsuitkering kwijt. Als we deze regel loslaten, zorgt dat voor meer levensgeluk, meer beschikbare woningen en minder bijstandsgerechtigden. Samen met GroenLinks en de Berkellandse Burgerpartij diende de Partij van de Arbeid Berkelland in de gemeenteraadsvergadering van 20 december 2022 de motie Pilot samenwonen in de bijstand in. De gemeente Berkelland wordt verzocht een proefproject te starten waarin mensen met een bijstandsuitkering een halfjaar op proef kunnen samenwonen, zonder dat hun uitkering daarbij vervalt.

Raadslid Rob Hofman (Partij van de Arbeid): ‘We hebben in Berkelland ongeveer 400 eenpersoonshuishoudens en eenoudergezinnen met een bijstandsuitkering. Over hen gaat deze motie. Als iemand met een bijstandsuitkering gaat samenwonen, wordt zijn bijstandsinkomen gekort. Bijstandsgerechtigden zijn daarom huiverig te gaan samenwonen.’

Ten eerste brengt samenwonen levensgeluk, dat wordt gemist wanneer mensen zich gedwongen voelen niet te gaan samenwonen. Ook komt er een woning vrij, waarschijnlijk een sociale huurwoning, wanneer mensen in de bijstand gaan samenwonen. Hofman: ‘Tot slot is het een gemiste kans om de “bijstandskaartenbak” te verkleinen. Een bijstandsgerechtigde kan immers gaan samenwonen met of bij een partner die inkomen uit loon of anderszins geniet.’

In de motie wordt verwezen naar succesvolle voorbeelden uit Tilburg. Ook loopt er momenteel een pilot in de gemeente Hof van Twente. In de raadsvergadering van 20 december 2022 verwezen fracties naar deze laatste pilot en werd het college verzocht om bij Hof van Twente te informeren naar de voortgang en het succes van deze pilot. D66 sprak de wens uit de motie te steunen wanneer het verslag uit Hof van Twente dat zou rechtvaardigen. PvdA, GroenLinks en BB besloten vervolgens om de motie tijdelijk terug te trekken en in de volgende raadsvergadering opnieuw in te dienen.

Deel dit artikel:

2 gedachten over “PvdA Berkelland dient motie Pilot samenwonen in de bijstand in”

  1. Eddie van de Steeg

    Motie wordt gesteund door BBB Berkelland wij vinden dat in deze tijd van armoede alle zijlen bijgezet moeten worden om elkaar te helpen. Korten op de uitkering wanneer je gaat (proef) samenwonen helpt daar niet bij. Dus draaien wij het graag om waarom niet deze vrijstelling? Het kost niets men hoeft niet meer stiekem te “hokken”. Als we zoveel geld aan andere zaken kunnen vrijmaken moeten we ook onze eigen inwoners kunnen helpen.

  2. Jammer ! Het was een mooie kans om, zonder extra inzet van middelen, inwoners in de bijstand wat meer vertrouwen te geven, met daarbij kans op geluk voor inwoners, besparing op controlekosten en wie weet een of enkele vrijkomende huurwoningen .
    Fijne dagen gewenst

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven