Geen enkel draagvlak in Geesteren voor landbouwafrit en afsluiting tunnel

Door Redactie op 19-01-2023


GEESTEREN – Maandagavond 16 januari organiseerde de dorpsbelangenvereniging Geesterens Belang een eigen informatieavond over een veilige fietsverbinding tussen Geesteren en Borculo, over de beoogde landbouwafrit op de N825 (Nettelhorsterweg) en over de optie van het afsluiten voor gemotoriseerd verkeer van de tunnel op de Oude Diepenheimseweg. Met ruim 120 inwoners was het een zeer drukke bijeenkomst in café Baan te Geesteren.

 

Afsluiting tunnel
Het afsluiten van de viaduct op de Oude Diepenheimseweg voor gemotoriseerd verkeer werd slecht ontvangen in Geesteren. Na de pauze deelde wethouder Gerjan Teselink mee dat op basis van verkeerstellingen het afsluiten van de tunnel niet noodzakelijk is. Mede door het feit dat er geen draagvlak vanuit Geesteren is, is de afsluiting na deze avond definitief van de baan. Het eerste doel van Geesterens Belang is daarmee bereikt. Teselink gaf ook aan dat een apart fietspad langs de Oude Diepenheimseweg en Geesterse Binnenweg geen prioriteit heeft ten opzichte van andere gevaarlijke wegen in Berkelland. Een werkgroep vanuit Geesteren gaat de komende 3 maanden aan de slag om alternatieven voor de verkeersveiligheid van de Oude Diepenheimseweg en de Geesterse Binnenweg aan te dragen. Hierbij zal worden gekeken naar invullingen waarin de auto te gast is op deze weg en de fietsers het belangrijkste zijn.

Verkeersveiligheid in gevaar
Geesterens Belang is tegen het landbouwafrit en de landbouw passeerhaven die kort voor de helling van de viaduct gesitueerd is in het plan van de provincie Gelderland om de N825 aan te pakken. De aanwezige Geestenaren stonden achter de argumentatie van Geesterens Belang, namelijk dat door het landbouwafrit en deze landbouw passeerhaven géén winst is te behalen op de doorstroming van het verkeer. En dat de verkeersveiligheid er juist mee in gevaar komt.

Het betreft een traject van de N825 tussen de rotonde bij de Molenweg (Melktap) en de rotonde aan de Hekweg, een gebied van zo’n 2.5 kilometer. Middenin in dit stuk ligt het viaduct, waarvoor het verkeer vanuit beide kanten een helling op moet. Met het toevoegen op deze 2.5 kilometer van een landbouw passeerhaven aan de ene kant en een landbouwafrit aan de andere kant, worden (in plaats van veilige) juist onveilige verkeerssituaties gecreëerd. De veiligheid van het landbouwverkeer zelf en dat van andere weggebruikers wordt door het invoegen ná deze landbouw passeerhaven in gevaar gebracht. Tractoren moeten eerst afremmen op de passeerhaven en dan weer optrekken tegen de helling op.

Ook door de landbouwafrit wordt de verkeerssituatie onoverzichtelijker en dus gevaarlijker. Het afrit komt uit net voor de onoverzichtelijke uitgang van het viaduct aan de Oude Diepenheimseweg, tegenover de Pasmansweg, tegenover de uitgang van het Rotmansdiekske en naast de uitgang van de Griemersweg. Het is een onwenselijke verkeerssituatie, zeker voor al onze fietsende schoolgaande kinderen, ook die vanuit de omliggende dorpen Gelselaar en Noordijk! Maar ook voor de leden van voetbal-, tennis- en UNO-vereniging, de scouting en de Hamelandse Ruiters in Geesteren die veelvuldig gebruik maken van de route over de Oude Diepenheimseweg en het viaduct. Dit geldt ook voor gasten van de twee begraafplaatsen aan de Oude Diepenheimseweg, namelijk de Geesterense – en de Borculose begraafplaats. Maar ook voor de bedrijven die aan de Oude Diepenheimse weg en Geesterse Binnenweg zijn gevestigd.

Het landbouwverkeer moet vanaf de landbouwafrit oversteken naar de Pasmanweg en dan de Paralelweg op om vervolgens de Molenweg op te gaan en dan via de rotonde door te gaan richting Lochem. Geesteren is van mening dat deze landbouwafrit leidt tot twee zéér ongewenste lokale situaties.

 

Geen betere doorstroming als effect

Ook van een verbetering van de doorstroming zal geen sprake zijn, omdat het invoegen vanuit de landbouw passeerhaven op de N825 precies tientallen meters voor de helling van de viaduct plaatsvindt. De verwachting is zelfs dat het invoegen van dat landbouwverkeer daar ter plekke zeer moeilijk zal worden. Dit omdat de N825 nu al druk is en in de toekomst nog drukker zal worden, omdat er meer auto’s en vrachtwagens als verkeersbewegingen worden verwacht.

De winst met betrekking tot doorstroming en veiligheid is wel te behalen op het tracéstuk tussen de rotonde bij de Molenweg en de Oude Nettelhorsterweg tot aan de kruising bij de Intratuin – locatie Goorseweg – in Lochem.

 

Zienswijze indienen

De Berkellandse politiek is unaniem tegen en heeft het college van B&W opgedragen een zienswijze in te dienen vanuit de gemeente Berkelland tegen dit landbouwafrit.

Ook Geesterens Belang en vele inwoners van het dorp dienen een zienswijze in bij de provincie met als doel dat de landbouw afrit en de landbouw passeerhaven voor de viaduct geschrapt worden.

Het indienen kan nog voor 25 januari. Zie www.geesterengld.nl daar staat de zienswijze klaar die kan worden gebruikt.

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Een nieuwe Quali-tijd wandeling met verrassing rondom Neede
NEEDE - Zoekt u ook weleens naar een klein cadeautje, b.v. Valentijnsdag, voor iemand die eigenlijk alles al heeft? Bij de VVV Neede kennen ze da......
Lees verder »

Extra avond Brooksfeest in Ruurlo
RUURLO – Het Brooksfeest, georganiseerd door de Ruurlose Buurtvereniging Het Broek en Omstreken telt dit jaar een extra dag. Het jaarlijks terugkerend......
Lees verder »

Kansarme Poolse kinderen kijken uit naar ontspannende vakantie in Borculo
BORCULO - Pax Kinderhulp Borculo is vol enthousiasme bezig met de voorbereidingen voor de vakantie van kansarme Poolse kinderen, die verblijven in wee......
Lees verder »

Jubileumvoorstellingen Toneelgroep Markvelde
REGIO - Dit jaar wordt door Toneelgroep Markvelde voor de tiende keer een stuk op de planken gebracht. Met slechts één noodgedwongen onderbreking in h......
Lees verder »

Trompettist en Edison winnaar Teus Nobel bij Jazz Eibergen
EIBERGEN-Trompettist en Edison winnaar Teus Nobel speelt donderdag 16 februari met zijn trio bij Jazz Eibergen in Het Muldershuis. Teus Nobel, trompet......
Lees verder »

Nicole Tekent (Koopman) laat u zien hoe een pasteltekening wordt gemaakt in Het Filter op Natuurpark Kronenkamp
NEEDE - Altijd al willen weten hoe een tekening met pastelpotloden wordt gemaakt? Op vrijdagmiddag 10 februari van 14.00 tot 16.00 uur is Nicole ......
Lees verder »

Genomineerden Beste Boek Achterhoek en Liemers bekend
BERKELLAND - Wat is het Beste Boek van Achterhoek en Liemers dat in 2022 is uitgebracht? De vijf genomineerden voor de titel zijn bekend. Het zijn – i......
Lees verder »

Thema-avond over vleermuizen bij De Huve in Eibergen
EIBERGEN - IVN/KNNV Oost-Achterhoek houdt woensdag 8 februari een thema-avond over vleermuizen. Spreker is die avond in De Huve aan de Grotestraat 52 ......
Lees verder »

Bloemschiklessen bij Groei & Bloei Berkelland
BERKELLAND – Begin februari beginnen bij Groei & Bloei Berkelland weer de bloemschiklessen. Men hoeft geen lid te zijn van Groei & Bloei Berke......
Lees verder »

Ester van de Haar nieuwe directeur Cultuur Oost
BERKELLAND - De Raad van Toezicht van Cultuur Oost, de Gelderse adviesorganisatie op het gebied van kunst en cultuur, maakt vandaag bekend dat Ester ......
Lees verder »

Extra voorstellingen Stokkums Toneel
REGIO - Vanwege de aanhoudende vraag naar kaarten, heeft het Stokkums Toneel besloten om een extra voorstelling te geven op: Vrijdag 3 & zate......
Lees verder »

Filmavond in Beltrum
BELTRUM - Op dinsdag 21 maart om 19.30 uur vertoont de Commissie Ontmoeting & Inspiratie de film Lion, in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

NUB TV

Boeren feliciteren FrieslandCampina in Borculo met verjaardag


BORCULO – De zuivelfabriek van FrieslandCampina in Borculo bestaat 125 jaar, wat reden was voor Achterhoekse melkveehouders om woensdagochtend langs te komen met een bloemetje én een feestelijke banner. De boeren, die als lid onderdeel zijn van het internationale bedrijf, hopen zo de banden aan te halen. “Een mooi moment vanuit de boeren die bij ons zijn aangesloten”, vindt locatiedirecteur Eric Hassink.

“We zijn hier ooit begonnen met een boterfabriek, later kaas, en uiteindelijk is het uitgegroeid tot wat je nu ziet staan.” Behalve een felicitatie, was het voor de boeren een manier om de banden aan te halen. Volgens Gerbert Boenink, voorzitter van de districtsraad van het bedrijf in de Achterhoek, is dat nodig: “De verbinding tussen de leden en de mensen die hier werken is minder geworden. Vroeger werkten de zonen en dochters allemaal in die fabriek. Wij willen die verbinding terugbrengen.” De locatiedirecteur herkent het verhaal. “Ik denk dat de band in het verleden misschien wel hechter geweest is, toen was het echt lokaal gericht”, zegt Hassink. “Het bedrijf is internationaler geworden, misschien zijn we ook wel wat uit elkaar gegroeid, maar de contacten zijn nog steeds goed.” Boenink: “In een coöperatie is net als in een familie veel discussie, er zijn continu mensen die iets vinden. In globaliteit zijn mensen tevreden, maar er zijn ook zeker kritische leden, dat is goed.”

‘Gezonde toekomst’
Hoewel er vanwege de stikstofcrisis bij sommige veehouders zorgen zijn over de toekomst, ziet de fabriek de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Zuivel in zijn algemeenheid heeft denk ik nog steeds een ongelofelijk mooie toekomst”, aldus Hassink, die aangeeft dat de locatie in Borculo onder meer kindervoeding en medische producten produceert. “Die breedheid zorgt ervoor dat we echt een gezonde toekomst tegemoet gaan.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »