Leerlingen OBS De Hofmaat Neede tellen vogels

NEEDE – Gewapend met verrekijker en telformulier staan de leerlingen van groep 8 van OBS De Hofmaat heel stil op het schoolplein. Zij doen mee aan de nationale tuinvogeltelling die dit weekend wordt gehouden.

Vogelquiz
In de klas hebben ze de meest voorkomende soorten al geoefend aan de hand van een vogelquiz. Eerst in een groepje en later individueel. En ze kennen er al heel wat! Op het raam hangen raamstickers met vogels, wie daar zit kan nog even spieken. Op het schoolplein hangen de pindakettingen, om de vogels te lokken.

Luisteren
Buiten staan de kinderen doodstil en kijken vogels met ‘hun oren’. Goed luisteren of je een vogel ziet, dan speuren en wijzen in de richting waar de vogel zit. ‘Ik hoorde daar een uil juf!” De houtduif laat zich inderdaad horen, een oe-hoe geluid, wel 4 of 5 keer. Geen uil dus, maar wel goed te herkennen aan zijn roep. Even later horen ze een soortgelijk geluid, maar nu 3x. Twee Turkse tortels koeren naar elkaar, I love you, en gaan verliefd op een schoorsteen zitten. Twee andere Turkse tortels komen over de dakrand aangetrippeld. ‘Kijk net als in de klas wel eens gebeurt met een verliefd stelletje, die gaan die andere twee plagen’, zegt de juf.


Eksters
Ook zien de kinderen twee eksters in de boom, dicht bij een eksternest. Een van de eksters komt aanvliegen met een tak. De grootste vogel die werd gezien was een overvliegende blauwe reiger. Verder werden pimpelmees, koolmees (aan de pindaketting), vink, zwarte kraai en roek waargenomen.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Leerlingen OBS De Hofmaat Neede tellen vogels”

  1. Henny Hogemans

    Super mooi, dat de Hofmaat school hier aandacht aan besteedt, een keer wat anders dan op de stoel zitten en opletten, dit opletten is mooi voor de afwisseling.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven