Onderlinge grappen en grollen versterken de kracht van Toneelgroep D.O.E.K.

BELTRUM – We schrijven 1993, vanuit VIOS Toneel wordt Toneelgroep D.O.E.K. opgericht. Voor wie zich altijd al heeft afgevraagd waar deze afkorting voor staat: Doorgaan Op Eigen Kracht. Augustus Hoitink en Fons Pasman stonden 30 jaar geleden aan de wieg van de toneelgroep die nu elk jaar zes keer een volle zaal trekt bij Dute in Beltrum. “Bij ons is de sfeer tijdens de avonden altijd gemoedelijk en gezellig” zegt Koen Dute. “Vaak zie je dat toneelpubliek wat ouder is, dat is bij ons echt anders. Jong en oud zitten in de zaal tijdens de uitvoeringen”.

Oldwief
Koen Dute maakt zelf sinds 2007 deel uit van de toneelgroep. “Ze zochten destijds een oldwief”. lacht Koen. Hij haalt een grote klapper tevoorschijn. Daarin zien we alle boekjes zitten van de stukken die Koen gespeeld heeft. Zijn eerste stuk? Onrust op St. Gregoria. Naast Koen zit op deze repetitie avond Ronnie te Woerd. Samen waren de heren al goed voor ontelbare chaotische en lach verwekkende toestanden op het toneel. Ronnie is inmiddels 20 jaar bij de club. “En ik heb ook 20 keer gespeeld” weet Ronnie zeker, “20 jaar geleden liet ik op een avond de hond uit en kwam ik Fons Pasman tegen. Hij hield mij staande en zei tegen mij: Jij komt bij het toneel! Op dat moment was er iemand die niet lekker in zijn rol zat, Fons had het idee dat ik die rol maar moest gaan doen. Dat heb ik toen gedaan en sindsdien ben ik ook niet meer weggeweest”. De Beltrumse toneelgroep bestaat niet alleen maar uit ervaren rotten, Jordi Scharenborg zit nog maar kort bij de groep. Hij is 30 en gaat al vanaf zijn 16de naar de uitvoeringen van D.O.E.K. “Ik wilde al wel eerder op de planken, maar mijn oom Leo Scharenborg hield dit tegen” grinnikt Jordi. Leo is zelf al jaren een vast gezicht bij D.O.E.K. “Ik vond dat hij eerst zijn wilde haren moest verliezen” zegt Leo, “je kent dat wel met dat jonge volk, die zeggen dat ze er zijn, maar vervolgens zie je ze nooit.” Leo gaf uiteindelijk toch groen licht en dus staan oom en neef nu samen op de bühne.

Kermis
De repetities voor de jaarlijkse uitvoering starten altijd direct na de Beltrumse Kermis. Daarvoor is de leescommissie al druk geweest met het uitzoeken van het stuk. “Er zitten vijf personen in die commissie” vult regisseuse Marian Brockötter aan, die zorgen elk jaar weer voor een prachtig stuk. Dit jaar hebben we een uitdagend stuk. Het is uit het Engels vertaald, Engelse humor is toch heel anders. Her en der moeten we dus bijschaven”. Marian nam 9 jaar geleden de regie in Beltrum over van Robert Rinders, ze heeft echter al veel ervaring binnen de toneelgroep. Ze is al sinds mensenheugenis verantwoordelijk voor de schmink en ze speelde zelf al twee keer mee. Verder is ze jaren actief geweest bij de Grolsche Optimisten, zowel als speler als regisseur.

Verdelen
De rollen worden door de groep zelf verdeeld tijdens de eerste bijeenkomst. Een tekort aan spelers hebben ze in Beltrum niet, in het verleden was er wel een tekort aan mannen, maar dat probleem is er op dit moment niet. “Je ziet wel dat mannen wat minder lang blijven spelen” zegt Ronnie, “vaak zien we dat ze 1 a 2 keer mee doen, maar dan toch weer afhaken”. D.O.E.K. heeft behalve een groep van zo’n 16 spelers, ook nog heel wat mensen die de zaken eromheen regelen. Zo is er Roel Krabben die zorgt voor het licht en geluid. De geluids-apparatuur wordt geleverd door Frontline uit Lichtenvoorde van Martijn Klein Gebbink. Daar zijn ze in Beltrum maar wat blij mee, want een goed geluid is enorm belangrijk. Het decor wordt elk jaar weer bij elkaar gezocht. Daarvoor wordt Marktplaats afgezocht en menige kringloopwinkel afgestruind.

Grappen
De sfeer, de humor en de onderlinge grappen en grollen zijn volgens de spelers enorm belangrijk. De laatste uitvoeringen wordt er allerlei gekkigheid uitgehaald om de humor er ook letterlijk in te houden. Ze moest Leo Scharenborg eens een lekker broodje shoarma eten op het toneel, vijf avonden lang was dat prima te doen. Tijdens de zesde avond, toen zat er op het broodje ook een halve pot sambal. Ondanks dat het bijna niet te doen was, at Leo toch smakelijk zijn broodje op. Grapjes met posters van schaars geklede dames zijn ook aan de orde van de dag. Als een speler eens wat moet voorlezen uit een boek, dan wordt daar de laatste avond nog wel een mooie poster uit een bekend mannenblad in gestopt, met als doel de medespeler toch een beetje van de wijs te brengen. “Voorbeelden genoegen” lachen Koen en Ronnie, “een koffer vol stoppen met stenen zodat deze vrijwel niet meer te beuren is, de koffie vervangen voor Jagermeister, dat soort ongein”. De heren kunnen de hele avond nog wel doorvertellen. Een verhaal willen ze ons zeker niet onthouden. “We waren een keer in Ruurlo, daar keken we naar een uitvoering van een andere toneelvereniging. Daar kochten we ook lootjes. Koen en Ronnie hadden stiekem wat lootjes uit Beltrum meegenomen. Toen Leo even naar het toilet moest, stopten zij de envelopjes van Leo vol met nummers uit Beltrum. Leo ging na afloop zijn prijzen ophalen. Je kunt je voorstellen dat dit hilarische taferelen opleverde”.

Kaarten
Dit seizoen speelt D.O.E.K. “Hotel Jachtlust” een klucht in drie bedrijven geschreven door Derek Benfield. De bezoekers zijn op 3, 4, 9, 11 en 12 februari weer verzekerd van een mooie avond uit, vol grappen en grollen. Uiteraard is er ook weer een verloting. Kaarten kosten €6,- per stuk en zijn verkrijgbaar bij Bakker Stroet in Beltrum.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven