Onderlinge grappen en grollen versterken de kracht van Toneelgroep D.O.E.K.

Door Redactie op 28-01-2023

BELTRUM – We schrijven 1993, vanuit VIOS Toneel wordt Toneelgroep D.O.E.K. opgericht. Voor wie zich altijd al heeft afgevraagd waar deze afkorting voor staat: Doorgaan Op Eigen Kracht. Augustus Hoitink en Fons Pasman stonden 30 jaar geleden aan de wieg van de toneelgroep die nu elk jaar zes keer een volle zaal trekt bij Dute in Beltrum. “Bij ons is de sfeer tijdens de avonden altijd gemoedelijk en gezellig” zegt Koen Dute. “Vaak zie je dat toneelpubliek wat ouder is, dat is bij ons echt anders. Jong en oud zitten in de zaal tijdens de uitvoeringen”.

Oldwief
Koen Dute maakt zelf sinds 2007 deel uit van de toneelgroep. “Ze zochten destijds een oldwief”. lacht Koen. Hij haalt een grote klapper tevoorschijn. Daarin zien we alle boekjes zitten van de stukken die Koen gespeeld heeft. Zijn eerste stuk? Onrust op St. Gregoria. Naast Koen zit op deze repetitie avond Ronnie te Woerd. Samen waren de heren al goed voor ontelbare chaotische en lach verwekkende toestanden op het toneel. Ronnie is inmiddels 20 jaar bij de club. “En ik heb ook 20 keer gespeeld” weet Ronnie zeker, “20 jaar geleden liet ik op een avond de hond uit en kwam ik Fons Pasman tegen. Hij hield mij staande en zei tegen mij: Jij komt bij het toneel! Op dat moment was er iemand die niet lekker in zijn rol zat, Fons had het idee dat ik die rol maar moest gaan doen. Dat heb ik toen gedaan en sindsdien ben ik ook niet meer weggeweest”. De Beltrumse toneelgroep bestaat niet alleen maar uit ervaren rotten, Jordi Scharenborg zit nog maar kort bij de groep. Hij is 30 en gaat al vanaf zijn 16de naar de uitvoeringen van D.O.E.K. “Ik wilde al wel eerder op de planken, maar mijn oom Leo Scharenborg hield dit tegen” grinnikt Jordi. Leo is zelf al jaren een vast gezicht bij D.O.E.K. “Ik vond dat hij eerst zijn wilde haren moest verliezen” zegt Leo, “je kent dat wel met dat jonge volk, die zeggen dat ze er zijn, maar vervolgens zie je ze nooit.” Leo gaf uiteindelijk toch groen licht en dus staan oom en neef nu samen op de bühne.

Kermis
De repetities voor de jaarlijkse uitvoering starten altijd direct na de Beltrumse Kermis. Daarvoor is de leescommissie al druk geweest met het uitzoeken van het stuk. “Er zitten vijf personen in die commissie” vult regisseuse Marian Brockötter aan, die zorgen elk jaar weer voor een prachtig stuk. Dit jaar hebben we een uitdagend stuk. Het is uit het Engels vertaald, Engelse humor is toch heel anders. Her en der moeten we dus bijschaven”. Marian nam 9 jaar geleden de regie in Beltrum over van Robert Rinders, ze heeft echter al veel ervaring binnen de toneelgroep. Ze is al sinds mensenheugenis verantwoordelijk voor de schmink en ze speelde zelf al twee keer mee. Verder is ze jaren actief geweest bij de Grolsche Optimisten, zowel als speler als regisseur.

Verdelen
De rollen worden door de groep zelf verdeeld tijdens de eerste bijeenkomst. Een tekort aan spelers hebben ze in Beltrum niet, in het verleden was er wel een tekort aan mannen, maar dat probleem is er op dit moment niet. “Je ziet wel dat mannen wat minder lang blijven spelen” zegt Ronnie, “vaak zien we dat ze 1 a 2 keer mee doen, maar dan toch weer afhaken”. D.O.E.K. heeft behalve een groep van zo’n 16 spelers, ook nog heel wat mensen die de zaken eromheen regelen. Zo is er Roel Krabben die zorgt voor het licht en geluid. De geluids-apparatuur wordt geleverd door Frontline uit Lichtenvoorde van Martijn Klein Gebbink. Daar zijn ze in Beltrum maar wat blij mee, want een goed geluid is enorm belangrijk. Het decor wordt elk jaar weer bij elkaar gezocht. Daarvoor wordt Marktplaats afgezocht en menige kringloopwinkel afgestruind.

Grappen
De sfeer, de humor en de onderlinge grappen en grollen zijn volgens de spelers enorm belangrijk. De laatste uitvoeringen wordt er allerlei gekkigheid uitgehaald om de humor er ook letterlijk in te houden. Ze moest Leo Scharenborg eens een lekker broodje shoarma eten op het toneel, vijf avonden lang was dat prima te doen. Tijdens de zesde avond, toen zat er op het broodje ook een halve pot sambal. Ondanks dat het bijna niet te doen was, at Leo toch smakelijk zijn broodje op. Grapjes met posters van schaars geklede dames zijn ook aan de orde van de dag. Als een speler eens wat moet voorlezen uit een boek, dan wordt daar de laatste avond nog wel een mooie poster uit een bekend mannenblad in gestopt, met als doel de medespeler toch een beetje van de wijs te brengen. “Voorbeelden genoegen” lachen Koen en Ronnie, “een koffer vol stoppen met stenen zodat deze vrijwel niet meer te beuren is, de koffie vervangen voor Jagermeister, dat soort ongein”. De heren kunnen de hele avond nog wel doorvertellen. Een verhaal willen ze ons zeker niet onthouden. “We waren een keer in Ruurlo, daar keken we naar een uitvoering van een andere toneelvereniging. Daar kochten we ook lootjes. Koen en Ronnie hadden stiekem wat lootjes uit Beltrum meegenomen. Toen Leo even naar het toilet moest, stopten zij de envelopjes van Leo vol met nummers uit Beltrum. Leo ging na afloop zijn prijzen ophalen. Je kunt je voorstellen dat dit hilarische taferelen opleverde”.

Kaarten
Dit seizoen speelt D.O.E.K. “Hotel Jachtlust” een klucht in drie bedrijven geschreven door Derek Benfield. De bezoekers zijn op 3, 4, 9, 11 en 12 februari weer verzekerd van een mooie avond uit, vol grappen en grollen. Uiteraard is er ook weer een verloting. Kaarten kosten €6,- per stuk en zijn verkrijgbaar bij Bakker Stroet in Beltrum.

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Mooi Wark en Miss Montreal naar de Zwarte Cross
BERKELLAND - The Opposites, Miss Montreal en Mooi Wark staan komende zomer op het podium tijdens de Zwarte Cross. De festivalorganisator heeft donder......
Lees verder »

Nieuw: Een pannenkoekenwandeling rondom Neede
NEEDE - In samenwerking met de lokale ondernemers heeft de VVV Neede een nieuwe Hap Stap Pannenkoekenroute ontwikkeld. Deze 8 km wandelroute loopt la......
Lees verder »

Thema-avond Alzheimer Trefpunt Berkelland over ‘Dementie en voeding’
BERKELLAND - Dinsdag 11 april is het Alzheimer Trefpunt Berkelland weer geopend, het thema van deze bijeenkomst is 'dementie en voeding'. Wanneer iem......
Lees verder »

Schoolvoetbaltoernooi bij FC Eibergen
EIBERGEN - FC Eibergen organiseert op woensdagmiddag 12 april het schoolvoetbaltoernooi voor leerlingen van basisscholen uit Eibergen, Beltrum en Rek......
Lees verder »

Danthé zoekt theaterspelers en zangers
BERKELAND - Danthé speelt op 18 juni de voorstelling Het Danthé museum. Een voorstelling met muziek, dans en theater. De repetities zijn begonnen! Wi......
Lees verder »

Eierzoekfestijn bij IJsboerderij ‘t Dommerholt
BORCULO - Op Goede Vrijdag, 7 april, organiseert IJsboerderij ‘t Dommerholt een eierzoekfestijn in de speeltuin bij de ijssalon! Kom verkleed als Paa......
Lees verder »

Isa Wassink plaatst zich voor finale
RUURLO  -Op de vroege zondagmorgen mocht Isa Wassink haar laatste teamwedstrijd turnen in Twello. Brug Ze begon haar wedstrijd op brug waar ze ee......
Lees verder »

Eierzoekwedstrijd in het Doolhof Ruurlo
RUURLO - Zondag 9 april (eerste Paasdag),  wordt er in hetDoolhof Ruurlo een eierzoekwedstrijd georganiseerd voor kinderen t/m 12 jaar. Het ......
Lees verder »

Feestelijke middag Zonnebloem Neede met de Grolse Hofzangers
NEEDE - De Zonnebloem afdeling Neede houdt op zaterdag 15 april a.s. een gezellige middag bij C.R. “de olde Mölle. Deze middag zullen de “Grolse Hofza......
Lees verder »

Verhuizing Expositie 1 Eik & 14 Kunstenaars
BERKELLAND - Borculose Beeldhouwer en Vormgever Dolf Bierhuizen die op persoonlijk initiatief maar liefst veertien Berkellandse Kunstenaars heeft verz......
Lees verder »

De Leenkamer in Borculo bijna maand afgesloten
BORCULO - Van 3 april tot 27 april 2023 wordt De Leenkamer in Borculo tussen de Barchemseweg en De Magistraat afgesloten voor alle verkeer vanwege wer......
Lees verder »

Fiets gestolen op busstation Borculo
BORCULO - Op dinsdag 28 maart  is er tussen 10:45 uur in de ochtend en 14:45 uur in de middag een zwarte Gazelle orange c7 weggenomen op het buss......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen, lekker biertje­?
NEEDE - Steeds mear leu of zogenaamde deskundigen buugt zich oaver van alles wat met onze gezondheid te maken hef. Ik zol zeggen hol het bie thoes in......
Lees verder »

Fratsen ontheffing
BERKELLAND - Onze gemeente is met zichzelf an `t massen en mieren,noe blik dat ze al joaren illegaal alcoholische drankjes schenkt in hun kantine. Ve......
Lees verder »

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

NUB TV

Feest in straten van Rietmolen tijdens verlichte carnavalsoptocht

RIETMOLEN – Zeventien wagens vol kleurrijke verlichting trokken zaterdagavond door de straten van Rietmolen tijdens de verlichte carnavalsoptocht, die sinds 1997 georganiseerd wordt door carnavalsvereniging De Reetkwakers. Na de gedwongen coronapauze merkt de organisatie dat de animo er nog altijd is, maar dat de carnavalssfeer wat langzamer op gang kwam.

“De vibe moet er weer een beetje inkomen”, zegt Corine te Morsche namens de organisatie van de verlichte optocht. “We hopen dat het enthousiasme na dit jaar teurgkomt en dat ze toch weer wagens gaan bouwen.” In Rietmolen is de enige verlichte carnavalsoptocht van de Achterhoek. Dit is voor de deelnemers dan ook een belangrijke reden om mee te lopen. “De wagen komt heel mooi naar voren met al die lichtjes”, zegt een van de feestvierders, gehuld in een Yoshi-kostuum uit de gamewereld van Mario. “Het geeft veel meer sfeer”, zegt haar vriendin Wario. “En de karakters zelf komen er ook meer uit.”

Om jonge wagenbouwers weer aan de gang te krijgen wordt er ook nadrukkelijk samengewerkt met de Sint Jozef basisschool in het Berkellandse dorp. Alle groepen deden dit jaar mee. “Dus we hopen ook dat er vanuit daar nieuwe aanwas komt”, zegt Te Morsche. Mede-organisator Jarno Borgerlink vult aan: “Je moet de jongeren meer pushen om actief aan de gang te gaan. Maar als je deze optocht weer ziet staan, dat is gewoon gaaf.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »