Bakker Remy uit Eibergen bespaart tientjes per dag doordat hij goed kan rekenen


EIBERGEN  – De milde winter helpt Achterhoekse ondernemers de energiekosten een beetje in toom te houden. Energiebedrijven beloven dalende prijzen in het voorjaar, maar de langere termijn brengt vooral vraagtekens. Is er wel genoeg energie? Ondernemers speuren volop naar oplossingen. Alleen of samen. Bakker Remy Ooink heeft een bakkerszaak in Eibergen en komt sinds 1 januari op heel onregelmatige tijden uit zijn bed. Hij bakt namelijk als de energieprijzen op zijn laagst zijn.

Een paar tientjes per dag
Nieuwe, energiezuinige ovens, timers op apparaten én iedere dag een wekker die op een ander moment afgaat; Remy doet er alles aan om de kosten zo laag mogelijk te houden. “Ik werkte er juist naar toe om iedere dag om 7.00 uur te beginnen met bakken, maar nu sta ik soms midden in de nacht op. Met een jong gezin is dat niet ideaal.” Tot 1 januari betaalde hij jaarlijks 18.000 euro aan energiekosten. “Ik kreeg toevallig deze week een aanbod van een energiemaatschappij, maar als ik daar een contract zou afsluiten, dan teken ik voor mijn faillissement. Ik moet dan acht keer zoveel betalen en dat wordt dan heel erg moeilijk.” En dus houdt hij het bij flexibele tarieven die van uur tot uur variëren. “Dat betekent dat ik veel moet rekenen, maar gelukkig hou ik van wiskunde. Daarnaast heb ik daarmee wel invloed op wat ik uiteindelijk moet betalen en dat voelt goed.” Door het nemen van al deze maatregelen bespaart Remy iedere dag een paar tientjes.

Beetje rust door gunstige winter
Remy is niet de enige ondernemer die creatief omgaat met energie. “We zien nu dat de gunstige winter een beetje rust brengt, maar dat betekent niet dat de energiemarkt niet meer op het vizier van de ondernemer staat”, zegt Harold Vulink. Hij is van 8RHK Verbindt, een samenwerking tussen onder meer werkgeversorganisatie VNO NCW, innovatiecentrum Civon en de Regio 8RHK.
“Wij proberen ondernemers de mogelijkheden te laten zien. We zijn daarom met een groep Achterhoekers afgereisd naar Apeldoorn. Hier op bedrijventerrein Ecofactorij werken de bedrijven samen op het energiegebied”, legt hij uit.

Samen stroom opwekken en verdelen
De hoge energieprijzen zijn niet het enige probleem waarvoor ondernemers staan. Ook de capaciteit op het net zorgt voor hoofdbrekens. “Je ziet hier dat ondernemers niet alle energie kunnen krijgen die ze nodig hebben voor hun productieproces, en dat betekent bijvoorbeeld dat machines uitstaan.” In Apeldoorn komen ze daarom informatie ophalen. Op bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn hebben dertig bedrijven samen één aansluiting van energiebedrijf Liander. Er zijn ondernemer die energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Een digitaal systeem bekijkt hoeveel energie nodig is en hoeveel energie beschikbaar is en aan de hand daarvan krijgt iedereen energie. “Dat betekent dat je samenwerkt met je buurman”, legt John Arts uit. Hij is projectleider namens Royal Reesink, een van de samenwerkende bedrijven.”

Meten is weten
Ondernemers uit de Achterhoek zijn geïnspireerd, maar heel makkelijk kunnen ze dit idee niet overnemen. In Apeldoorn draaien ze namelijk een soort proef en de wet laat het allemaal nog niet toe om het op deze manier te organiseren. Toch heeft Ats ook andere tips: “Meten is weten. Dus kijk wat je aan energie verbruikt en wanneer. Als je dat inzichtelijk hebt kun je ook sturen en de beschikbare energie inzetten op de momenten dat je het nodig hebt.” “We hebben nuttige tips gekregen”, zegt Vulink. “We gaan nu in ieder geval een inventarisatie maken van een lijst waarop apparaten staan die veel energie verbruiken en uitkunnen, zoals bijvoorbeeld een compressor. Dat gaat in ieder geval al besparen. En daarnaast gaan we kijken of we inderdaad op welke manier dan ook, kunnen gaan samenwerken”.

Bekijk hier hoe bakker Remy te werk gaat:

Door: Melanie Lokate van Omroep Gelderland

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven