Vrijwilligers willen hertenkamp in Neede behouden


NEEDE – Als het aan het kabinet ligt verdwijnen hertenkampen vanaf 2024 langzaam, maar de gemeente Berkelland hoopt dat door middel van een bezwaarbrief alsnog tegen te houden. Voor vrijwilligers van het AJG ter Weemepark in Neede kwam de beslissing van het kabinet als een verrassing, want zij genieten nog elke dag van hun dartelende hertjes.

“Het kwam een beetje als een donderslag bij heldere hemel, dat damherten na zestig jaar niet meer hier op het park jongen mogen krijgen”, vertelt vrijwilliger en coördinator Harry Overbeek. “Dat viel ons zwaar, maar gelukkig springt de gemeente ons bij door een bezwaarschrift in te dienen, om dat mogelijk nog een andere richting te geven.” Vrijwilliger Jan Krooshof vindt het niet meer dan normaal dat de gemeente achter de hertenkampen gaat staan: “Ik vind dat de gemeente dat ook min of meer moet doen. Wij doen het voor de inwoners en de inwoners, dat zijn uiteindelijk de gemeente.”

Volgens de vrijwilligers komen dagelijks veel inwoners naar het park aan de rand van Neede, onder meer om de damhertjes te voeren. “Mensen die hier komen genieten daar zo van en de kinderen ook. Het is gewoon jammer als dat weg moet”, aldus Krooshof. “Het zijn dieren waar mensen in en om Neede van genieten, vooral in het voorjaar. Dan worden jonkies geboren en dartelen ze hier rond. Daar komen mensen speciaal voor uit de stoel, het zou zonde zijn als dat teloor zou gaan.”

‘Komen niks te kort’
Landbouwminister Piet Adema liet eerder weten dat damherten in de vrije natuur horen en niet opgesloten in een klein kampje. Om die reden besloot het kabinet dat damherten vanaf 2024 niet meer mogen worden gefokt, waardoor de kampen verdwijnen. Overbeek begrijpt die beslissing totaal niet. Hij denkt dat de damherten in het wild voor meer problemen zullen zorgen. “Dan hebben we er over vijf jaar veel te veel”, zegt hij. “En dan moeten ze weer afgeschoten worden. Ik zie echt niet in waarom ze niet gewoon in een park kunnen blijven, ze komen echt niks te kort.”

‘Eeuwig zonde’
Het uitsterfbeleid van het kabinet houdt in dat de dieren niet meer gefokt mogen worden, maar ook dat ze mogen blijven tot ze sterven, wat volgens Overbeek in Neede nog enige tijd zal duren. “We hadden ze net, vorig jaar in het najaar, verwisseld. Dus er zitten jonge dieren in die kunnen hier nog vijftien jaar nog mee”, legt hij uit. “Dus het zal mijn tijd wel duren, maar het zou eeuwig zonde zijn dat de mensen die na mij komen geen damherten mogen houden. Dat zou mij aan het hart gaan.”

Door: REGIO8

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Vrijwilligers willen hertenkamp in Neede behouden”

 1. Ze zijn helemaal gek aan het worden hier in Nederland.
  Kijk maar in het duingebied aan de noord zee daar is een giga populatie van damherten, die overlast bezorgen.
  Zin ze al mee aan het afschieten, en dan komen de activisten weer dat er niet afgeschoten mag worden. etc etc.
  (zie oostvaardersplassen).
  Daarna zullen de geiten, eenden en kippen wel moeten verdwijnen. de marmotten is ook zielig moeten ook vrij zijn. daarna de mensen die vogels kweken mag ook niet meer.
  wat wel mag zijn wolven, en op termijn beren.
  al met al wordt het al lang tijd dat de regering zich met echte zaken gaat bezighouden en niet met radicale milieu terroristische onbenulligheden.

 2. Het gaat dezelfde kant op als met de wilde zwijnen, worden er teveel en moeten ze afgeschoten worden. Hebben ze dan niks geleerd van de situatie?

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven