Andra Weg uit Ruurlo gaat A12 blokkeren voor het klimaat


RUURLO – Zowel Farmers Defence Force als Extinction Rebellion gaan zaterdag naar Den Haag om te protesteren. Een van de klimaatactivisten die naar de stad komt om de A12 te blokkeren is Andra Weg uit Ruurlo, fractievoorzitter van GroenLinks Berkelland, die voor de tweede keer op persoonlijke titel afreist naar Den Haag.

“Ik wil er niet staan, net als iedereen die daar staat, maar we merken dat we op een andere manier niet gehoord worden”, aldus Weg. “Dan moet je af en toe burgerlijk ongehoorzaam zijn. Eind januari werd ze tijdens de wegblokkade opgepakt, ze besloot niet vrijwillig op te staan. “Uiteindelijk viel het mee en heeft een agent me omhoog getrokken”, beschrijft ze haar arrestatie op 28 januari. “En ik ben toen wel netjes meegelopen, maar dat zijn allemaal grenzen waar je overheen gaat.” Die grenzen opzoeken en overschrijden zorgt bij Weg voor enorme spanning voorafgaand aan de demonstratie. “Dat burgemeester Van Zanen het eigenlijk verboden heeft, daar krijg ik ook wel buikpijn van”, vertelt Weg. “Eigenlijk denk ik dan ‘ik ga maar niet’, want ik vind dat doodeng.”

Na enige twijfel besloot ze om toch naar Den Haag te gaan zaterdag. “Maar ik sta daar niet voor mezelf, ik sta daar voor de generaties na mij en dat haalt mij dan toch weer over de streep. Ook al geeft het echt veel stress.” Naast actievoerder is Weg in het dagelijks leven fractievoorzitter van GroenLinks Berkelland. Maar vanuit die positie kan zij niet voor voldoende verandering zorgen. “Ik vind dat de politiek weer terug moet naar harde keuzes maken, want we zijn er voor onze inwoners”, legt ze uit. “En dat lukt niet als politicus, dat merk je gewoon.”

Andere benadering
Ook de boeren gaan zaterdag naar Den Haag. Waar activisten van Extinction Rebellion in grote getalen worden opgepakt tijdens de demonstraties, ziet Weg dat de boeren er vaak ongeschonden vanaf komen. “Ik snap wel het verschil in benaderen. Wij zijn een vreedzame beweging en bij ons zal het niet zo escaleren als er ingegrepen wordt”, aldus Weg. “En zij hebben toch een andere uitstraling, alleen al door het materieel dat zij meenemen. Ik zou ook niet heel blij zijn als ik een grote trekker voor me zag staan als agent. Ik zeg niet dat het verschil er is, maar die indruk wordt wel heel erg gewekt.”

Niet vastlijmen
Weg gaat zich niet vastlijmen of verzetten tijdens een arrestatie. “Ik blijf wel zo lang mogelijk”, vertelt ze. “Je wil er zijn voor de mededemonstranten van jouw groep, dus ik zal wel een van de laatste zijn die in het busje gaat, maar ik loop wel vrijwillig mee.”

Door REGIO8

Deel dit artikel:

7 gedachten over “Andra Weg uit Ruurlo gaat A12 blokkeren voor het klimaat”

  1. Verboden en toch demonstreren…..kunnen ze ‘s,avonds weer jammmeren dat de politie te hardhandig heeft opgetreden,terwijl deze ook gewoon hun werk moeten doen

  2. Robin Madretsma

    De burgermeester van Den Haag verbiedt de demonstratie maar de volksvertegenwoordiger van GL in Berkelland gaat toch.
    Je reinste vorm van anarchie.
    Deze vrouw is een schande voor de rechtstaat.

  3. Wat is het toch jammer dat al die boeren die in de bijstand zitten én naar de voedselbank gaan te weinig geld hebben om bij dit ego-event aanwezig te zijn, maar geen paniek hoor jongens na a.s. woensdag mogen jullie weer volop bezig met nog méér stront produceren, nog grotere stallen, meer gif. Op de zuidpool mogen jullie naar hartenlust de natuur vervuilen en extinction rebellion sponsort jullie zwemreis.

  4. Mag toch hopen dat dit kabinet z.s.m. valt en de Europese commissie hier onze eigen klimaatdoelen afdwingt. Gezond voor Later !

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven