Wolf bijt schaap dood, lammetje blijft moederziel alleen achter

RUURLO – Een schaap is in de nacht van zondag op maandag doodgebeten in een weiland in Ruurlo, vermoedelijk door een wolf. Eigenaresse Irma Buunk-Ooyman, die de dieren hobbymatig houdt en al een hek had geplaatst, is er kapot van en roept de overheid op om stappen te nemen om de wolf te weren.

“Het voorjaarsgevoel is bij ons flink verstoord”, aldus de eigenaresse, die de schapen vorige week pas voor het eerst naar buiten had gedaan. “De wolf is op bezoek geweest en heeft een bijzonder schaap doodgebeten. Deze is met de fles grootgebracht en we hadden er een emotionele band mee, dat maakt het extra moeilijk.” Buunk-Ooyman trof het lammetje maandagochtend aan naast haar dode moeder. “Dan breekt je hart wel”, vertelt de eigenaresse. Of het echt of een wolf gaat is nog niet duidelijk. BIJ12 heeft DNA afgenomen om dit te bevestigen, maar de eigenaresse gaat er al vanuit op basis van wat er is gebeurd: “Ze klemmen eerst de strot af, dan vreten ze hem los en dan gaan ze weg”, beschrijft Buunk-Ooyman. “Als ze hem dan nog opeten of als prooi zien, dan kun je je er nog iets bij voorstellen. Maar het is een moordmachine, zo’n wolf.”

Na een eerdere aanval in Hupsel bij Eibergen en een aanval in Haaksbergen kunnen schapen- en geitenhouders in Berkelland een subsidie aanvragen om preventieve maatregelen te nemen tegen de wolf. De eigenaresse had precies dat gedaan, maar haar hekwerk bleek niet voldoende. “Een sloot of een hoog hek houdt de wolf niet meer tegen”, vertelt de eigenaresse, die geen andere mogelijkheid meer ziet om haar dieren te beschermen. “Dan moeten we de schapen opsluiten en dan is de lol er voor mij wel vanaf. Dan houd ik liever geen schapen meer.”

Lammetje blijft achter
Het doodgebeten schaap laat een lammetje achter. Deze loopt volgens de eigenaresse nu doelloos rondjes door de wei. “Het is heel naar om te zien”, vertelt Buunk-Ooyman. “Het dode schaap is inmiddels weg en het lammetje is alleen maar aan het blaten, op zoek naar de moeder.”

Foto: Irma Buunk-Ooyman

Door REGIO8 

Deel dit artikel:

10 gedachten over “Wolf bijt schaap dood, lammetje blijft moederziel alleen achter”

  1. Ik zie geen wolfwerend hekwerk op de foto. Wanneer gaan schapenhouders de bescherming van hun dieren nu eens serieus nemen?

  2. af schieten die wolven in Nederland.
    Nu zijn het de schapen en morgen de koeien met de
    kalveren enz.

  3. Willen jullie alsjeblieft stoppen met zulke koppen, misselijkmakend. In het bericht staat dat het niet zeker is dat het om een wolf gaat, hou de kop dan ook fatsoenlijk@

  4. Ik vraag me af of iedereen die zo afgeeft op de Wolf, zuivelproducten gebruikt en vlees.
    Voor zuivelproducten worden jaar na jaar kalveren weg genomen bij de moeder. Deze kalfjes staan helemaal alleen in ‘n iglo, zonder moeder. En maar roepen om de moeder en de joe maar roepen om haar kalf! Deze kalfjes worden na 8 maanden geslacht….

  5. Leny,zuivel eten heeft niets te maken met het weren van wolven.
    Pasgeboren kalfjes krijgen in de regel een paar keer biest van de koe,soms via een fles,en er ontstaat hoegenaamd geen binding tussen koe en kalf. Kalfjes schikken zich snel in hun lot,zij kennen en missen geen andere weg.
    Als er niet zulke hoge heffingen zouden zijn ,en het voor de kosten niet uit zou maken ,zou een boer wellicht,omdat hij het leuk vindt, kalveren bij de moeder laten.
    Maar globalisering ,toegejuichd door met name links,laat geen ruimte voor hobbymatig boeren.
    Het blijkt steeds dat het lucratief is melkpoeder te importeren uit Singapore,Nieuw Zeeland, Australië,de VS, etc.
    Dat geeft te denken,dat boeren opboksen tegen globalisering,met dank aan links.

  6. Ach, die wolven zijn gewoon bezig met de halvering van de veestapel, goed bezig midas.

  7. Die wolven vreten de nek van een dier door en laten het achter. Vervolgens pakken ze een volgende en een volgende etc.. De wolf heeft hier geen natuurlijke vijanden en wordt momenteel gepamperd door ‘m te beschermen. Hoe zal het zijn, als er een kind gepakt wordt? Moeten we die dan ook binnen gaan houden? Gewoon uitdunnen die roedels. Doen ze toch ook bij de herten?

  8. Voor de goede orde .
    De wolf die hier rondwaard is niet wild in de juiste zin van het woord het dier is geschipt dus in contact met de mens geweest.
    Onze leefomgeving is ook niet geschikt de bevolkings dichtheid is erg groot en de dieren op de weidegang hebben geen vrijheid zoals in de natuur dus vluchten kan niet.
    De wolf hoort hier gewoon niet thuis .

  9. Dit gaat goed tot er een kind wordt aangevallen .
    Kijken hoe de liefhebbers dan reageren.

  10. Die boeren houden half Nederland bezet. Tijd dat ze die groot grond bezitters aanpakken. Kalveren worden ook meteen bij de koe weggeroofd.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven