BERKELLAND – De nieuwe lente rond dichter Willem Sluiter en zijn werk is uitgemond in een korte film op YouTube en op de site www.wilemsluiter.nl. Hierin is te zien hoe hij eeuwen in beeld is gebleven. Rond het jaar 2000 werd gedacht, dat hij niet meer ‘leefde’. Sluiter en zijn werk staan nu echter nog volop in de belangstelling. Bij de Vrije Universiteit Amsterdam wordt eind dit jaar een Sluiterexpositie gehouden.
Ommekeer via boek
Een niet eerder gebundelde reeks beelden onthult hoe er met een boek uit 2007 een ommekeer kwam, al klinkt amper meer een lied van deze dichter en dominee. Met passende regels en beelden wordt hij geportretteerd als belangrijkste Berkeldichter. De film belicht ook de grootste collectie ter wereld van Sluiters werk, die is te vinden in de schrijverskamer van Museum de Scheper in Eibergen.
Werk lang populair
Willem Sluiter werd in 1627 geboren in Neede, was van 1653 tot 1673 predikant in Eibergen en is overleden en begraven in Zwolle. Zijn gedichten en liederen zijn lang zeer populair geweest. Hij hief een lofzang aan op het eenvoudige plattelandsleven. In zijn werk klinkt de geest van de Moderne Devotie door. Sluiters bekendste dichtregels,
Waer iemant duisent vreugden soek,
Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek,
zijn vaak in verband gebracht met de streeknaam Achterhoek. Maar die is er niet aan ontleend. De film is een productie van informatiepunt www.willemsluiter.nl.
Foto’s (vrij van rechten te publiceren): 1. Borstbeeld Willem Sluiter bij Grote Kerk in Neede, tegenover zijn geboorteplek, 2. Still van titelbeeld Sluiterfilm, 3. Projectgroep Sluiterexpositie Vrije Universiteit Amsterdam voor Sluiterkast in Museum de Scheper in Eibergen (met rechts vooraan Sluiterbibliograaf Georg Hartong), 4. Met beelden van de Mallumse Molen in Eibergen wordt er in de film de aandacht op gevestigd dat Willem Sluiter de belangrijkste Berkeldichter is; 5. Still uit film met Willem Sluiters bekendste dichtregels, over dees’ achter-hoek.