Bärbel van Dale uit Borculo wereldkampioen kempo

BORCULO – Kemposchool Kwoon Dat Mor in Borculo en Lochem telt na het WK in Portugal vier nieuwe wereldkampioenen. Onder meer Bärbel van Dale uit Borculo won haar wedstrijd en heeft daarmee een wereldtitel in de vechtsport op zak, de Lochemse Jim Tragter wist in twee categorieën te winnen.

“Het Nederlandse team was met tien vechters vrij klein dit jaar, maar liefst vijf daarvan komen van onze school”, vertelt de trotse trainer Gijs Lijnsvelt. “Vier van die vijf zijn wereldkampioen geworden, één zelfs twee keer.” Alle vijf de vechters hebben ten minste één medaille mee naar de Achterhoek genomen. Bärbel behaalde zilver in de categorie semi-contact en goud in de categorie full-contact, waarbij ze haar eerste wedstrijd zonder al te veel moeite doorkwam en in de finalewedstrijd haar Nederlandse tegenstander bijna knock-out trapte. “Er deden 62 landen mee en in de finale stond ik tegen een vriendin uit Nederland, hoe bijzonder is dat?”, reageert de Borculose, die nog niet helemaal beseft dat ze nu een wereldkampioen is. “Full-contact is mijn favoriete onderdeel. Ik had wel op de wereldtitel gehoopt, maar had het niet verwacht.” Jim Tragter uit Lochem wist twee wereldtitels binnen te slepen, zowel bij wapenkata als semi-contact was hij de beste in zijn categorie.

Lennie Prins uit Borculo won met wapenkata in haar categorie goud en is daarmee ook een wereldkampioen. Bij semi-contact wist Willemijn Stapper uit Lochem een wereldtitel binnen te slepen. De Lochemse Frederieke Stapper haalde zilver bij semi-contact en Lennie ontving in die categorie een bronzen medaille. “Ik ben heel trots”, reageert de trainer. “Vanuit de vorige vijf WK’s hadden wij al vijf à zes wereldkampioenen, maar dat aantal is dit jaar bijna verdubbeld.” Om mee te kunnen doen aan een WK moeten deelnemers zich eerst kwalificeren door een eerste of tweede plek te behalen tijdens de Nederlandse Kampioenschappen. De volgende stip op de horizon voor de deelnemers is het NK in november: “Wij hebben daar altijd deelnemers die zich kwalificeren. En daarna werken we weer naar het WK toe, dat is volgend jaar in Turkije.”

De vechters
Kwoon Dat Mor heeft bij het afgelopen WK in totaal negen medailles mee naar de Achterhoek genomen. “Als leraar ben ik heel blij dat een leerling dit presteert”, vertelt Lijnsvelt. “Dat is ook mijn insteek, mijn leerlingen moeten beter worden dan ik ben.” Lijnsvelt won eerder zilver op een WK en heeft de nodige ervaring. Het geheim van zo’n succesvol team? “Ik denk een technische leraar in combinatie met een leerling met talent, gevoel en inzet”, aldus de trainer. “De leerlingen die zijn mee geweest naar het WK trainen hier al jaren voor, zijn technisch en hebben die fighting spirit en mentaliteit, dan steek je boven de gemiddelde vechter uit.”

Olympische Spelen
Hoewel Kempo nog geen Olympische sport is, hoopt Bärbel dat daar in de toekomst verandering in komt: “Dan moet de sport aan een aantal eisen voldoen en als het een Olympische sport wordt, dan hoop ik mee te doen.” Tot het zover is, is het voor de club lastig om sponsoren te vinden. “Gelukkig hadden we een crowdfunding opgezet, waarmee we een mooi bedrag konden ophalen om naar het WK in Portugal te gaan”, vertelt Bärbel. Volgend jaar staat ze naar verwachting op het WK in Turkije: “Daar ga ik mijn titel verdedigen en hoop ik tweevoudig wereldkampioen te worden.”

Foto: Kemposchool Kwoon Dat Mor
Tekst: REGIO8 

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Bärbel van Dale uit Borculo wereldkampioen kempo”

  1. Bob van Huizen

    Geweldig Gijs en sporters. Gefeliciteerd.
    Helaas was ik er ditmaal niet bij.
    Tot een volgende keer NK ?

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven