Borculose tuinen open tijdens tuinenweekend Groei en Bloei

BORCULO – Tijdens het Open Tuinenweekend van Groei en Bloei is ook een aantal Borculose tuinen open voor publiek. Op zaterdag 17 en zondag 18 juni van 11.00 tot 17.00 uur kan men diverse tuinen bezichtigen. Hieronder volgt een overzicht.

Anton en Bertha Memelink Ruurloseweg 6 Borculo
ln 2OO2 zijn zij verhuisd naar dit huis met een middelgrote voortuin en een grote achtertuin, samen zo’n 750 vierkante meter. De tuin is geheel opnieuw ingericht en nog steeds aan verandering onderhevig. De tuin bestaat uit brede borders met veel bloeiende planten om een groot assortiment te hebben, zodat er het hele jaar wel iets bloeit. Vooral in het voorjaar als alle bollen uitgelopen zijn, is het een kleurrijk geheel. Naast groen in de tuin is er ook een vijver en enkele (kleine) fonteintjes. Door het contrast tussen planten en water wordt de tuin dynamischer. Doordat er net geen totaal overzicht is ziet men telkens weer verrassende hoekjes. Bertha Memelink nodigt uit: “We zijn trots op het resultaat en om deze reden hebben we op verschillende plekken in de tuin zithoekjes gecreëerd zo kunnen we van verschillende hoeken de tuin bekijken. Door het ontbreken van obstakels is de tuin goed toegankelijk voor rolstoel en rollator. U bent altijd welkom om een kijkje te nemen en voor een heerlijk kopje koffie.”

Hugo Andriessen heeft aan de Dr. Scheylaan 7 in Borculo een grote ‘oude’ dwaaltuin van 3000 vierkante meter met oude bomen, veel verrassende hoekjes en bijzondere beplanting. ln de vijvers met overloop wonen onder andere salamanders. De tuin is in de jaren ‘30 van de 20ste eeuw aangelegd. Voor een stadstuin is deze enorm groot. Door de verschillende hoogtes in de tuin heeft het een groot dieptebeeld. Veel vaste planten, heesters en in het voorjaar is het een groot kleurenpalet met alle voorjaarsbollen.

Jan en Therry Schravesande aan de Dr. Scheylaan 3 in Borculo
De tuin van de ijsvogel is 1.000 vierkante meter groot. De tuin is nog steeds aan veranderingen onderhevig. “Na het planten van een nieuwe coniferenhaag krijg je toch weer allerlei ideeën en verandert er weer van alles in de tuin. We zijn ook veel meer gaan werken met éénjarigen zoals Leonorus en Mexicaanse zonnebloem”, zegt Therry Schravesande. Jan vult aan: “Ook hebben we op Great Dixter prachtige hoge Tagetes in potten gezien. Deze hebben we vorig jaar voor het eerst gezaaid en dat was prachtig. Het blijft een uitdaging het hele seizoen een bloeiende tuin te hebben, maar we komen, mede dankzij de éénjarigen, aardig in de buurt.” De verschillende (open) tuinkamers geeft de tuin een speelse uitstraling. Van exotische tinten tot formele borders. Uiteraard mag een vijver niet ontbreken.

Louise en Dolf Bierhuizen hebben aan de Haarloseweg 6 in Borculo hun Beeldentuin AJ & LW BIER
Deze ligt op de rand van Borculo naast zwembad ‘t Timke. De tuin is 1600 vierkante meter groot, met een drietal terrassen en een niveauverschil van twee meter ziet de bezoeker subtiele doorkijkjes en een mooi gevormde vijver. ln de hele tuin heeft men de mogelijkheid op diverse zitjes op ‘t gemak de tuin en alle zelfgemaakte sculpturen te bekijken. Louise maakt keramiek en Dolf houten beelden. “Deze sculpturen zijn met veel liefde en passie gemaakt en maken de tuin ook tot ons paradijs dat we graag willen delen met onze gasten”, vertelt Dolf.
Parkeerruimte altijd voldoende.

Monique en Wim Verdaasdonk aan de Warmelinkshof 13 Borculo hebben een tuin van 1100 vierkante meter. Deze ligt aan de rand van Borculo en grenst aan het buitengebied. De voortuin heeft buxushaagjes en de achtertuin beukenhagen. Een houtwal sluit de achterzijde van de tuin af.
De lijnen in de tuin zijn glooiend. De borders gevuld met struiken, vasteplanten, aangevuld met eenjarigen, die zichzelf soms ook op een leuk plekje uitzaaien. Er is een vijver met brug en waterval en een veelzijdige begroeiing onder meer van rietorchissen. Een tuinhuis herbergt ‘s winters veel kuipplanten, die ‘s zomers op de terrassen staan, onder andere een ruim 30-jarige clivia, oleanders, fuchsia’s, abutilons et cetera. De tuin heeft een natuurlijke uitstraling, mede door hoge bomen. Hoe de tuin er in het Open Tuinen Weekend uitziet en wat er dan bloeit, is altijd weer een verrassing.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven