Julia Molenaar uit Geesteren exposeert in Joriskerk Borculo

BORCULO – De Joriskerk in Borculo is voor het eerst sinds de coronapandemie deze zomer weer drie middagen in de week geopend voor toeristen en andere belangstellenden. Op woensdag-, donderdag- en zaterdagmiddag kan iedereen binnenlopen tussen 14.00 en 17.00 uur.

Tijdens deze open middagen van de Joriskerk is deze zomer een heel opvallende expositie te zien onder de titel ‘Code Oranje, van schade naar schatten – leven in opgeschorte rouw’. Er hangen zeven totaal verschillende kunstwerken van Julia Molenaar (1967) uit Geesteren. Ze gaan over het thema rouw.

De kunstwerken die in de kerk te zien zijn, maakte ze vlak voor de coronaperiode toen ze de Textielacademie in Amsterdam deed. Vanwege corona werden de werken niet eerder vertoond. De werken van Julia Molenaar zijn geïnspireerd op het Bijbelverhaal over aartsvader Jacob die worstelde (met God) bij de rivier de Jabbok. De meeste mensen die met leed en lijden te maken krijgen, worstelen vaak ook met geloof en God. In haar leven heeft de kunstenares/beeldend therapeut veel verdriet meegemaakt. Haar moeder (42) stierf aan borstkanker toen ze acht jaar was en een jaar later overleed haar twee jaar jongere zusje plotseling. In een map bij de expositie staan enkele schrijnende, ontroerende en pijnlijke verhalen daarover.

Hoewel de impact van de dood als een rode draad door haar leven gaat, heeft Julia Molenaar het thema rouw verwerkt in kleur, kracht en kwetsbaarheid. De kunstwerken in textiel bevatten veel tegenstellingen in materiaal: hard en zacht, dik en transparant, groot en klein. Ze zijn allemaal totaal anders. De kleur oranje is de verbindende rode draad. Om het werk te begrijpen is het zinvol om de map met uitleg van alle kunstwerken te lezen.

De expositie begint met het schilderij ‘Code Oranje’, dat lijkt op een quilt. Het is een combinatie van diverse materialen en technieken met een detail uit een schilderij van Edvard Munch (bekend van ‘De schreeuw) getiteld ‘Kind met dode moeder’. Code Oranje gaat over het leven na ‘de dode moeder’. Over het missen van een ijkpunt, van backing, over ongezien verdriet. Het is een onzichtbare staat van zijn die een beetje vergelijkbaar is met wanneer het KNMI ‘code oranje’ afgeeft in verband met de weersomstandigheden. Met ‘Code Geel’ eindigt de expositie. Het bestaat uit een kunstzinnige paraplu die de zon weergeeft na een moeilijke, donkere tijd. Het is een hoopvol einde. Net als bij Jacob bij de Jabbok gaat de zon weer op.

Julia Molenaar is beeldend therapeut in het Traumacentrum Nederland in Kranenburg en daarnaast ook nog contextueel therapeut en pastoraal actief. Ook verzorgt ze lezingen (onder andere over leven na kanker) voor vrouwengroepen en workshops (meditatief schilderen, verlangens).

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven