Synagoge Borculo met expositie Paul van der Steen open tijdens de weekends in juli en augustus


BORCULO – Evenals vorig jaar opent de synagoge in Borculo tijdens de toeristische zomermaanden juli en augustus haar deuren gastvrij voor bezoekers. Het verschil is dat de synagoge niet alleen de zaterdag open is voor publiek, maar – vanwege het succes van vorig jaar – ook de zondag. Vanaf zaterdag 1 juli is iedereen van harte welkom van 12:00 tot 16:00 uur. En net als vorig jaar zal plaatselijk kunstenaar Paul van der Steen vanaf zaterdag 15 juli deze openingstijden luister bijzetten met de opening van zijn nieuwe tentoonstelling ‘Oorlog en vrede – Lief en leed’, opgezet vanuit het besef van een nieuwe grote oorlog in Europa.

‘Herenken is doorgdeven’
Boven verwachting veel bezoekers, voornamelijk toeristen, toonden vorig jaar belangstelling voor de Borculose synagoge. Een monumentaal gebouw dat de geschiedenis ademt van een ruim twee eeuwen durende periode joods leven. Van een kleine, gesloten religieuze groepering met haar eigen rituelen en taal groeit het uit tot een breed gewaardeerde bevolkingsgroep die volledig is geïntegreerd in de Borculose samenleving. Daaraan komt een wreed einde bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Het bestuur van de Stichting Synagoge Borculo ijvert voor het in stand houden van de herinnering aan deze geschiedenis onder het motto ‘Herdenken is doorgeven’. Bestuursleden en andere vrijwilligers van de Stichting Synagoge Borculo zijn aanwezig om, wanneer daarom wordt gevraagd, dit verhaal te vertellen.

‘Oorlog en vrede – Lief en leed’
Kunstenaar Paul van der Steen geeft op de hem eigen, unieke wijze vorm aan het thema ‘Oorlog en vrede’ en breidt dit uit met ‘Lief en leed’. Het thema bevat drie facetten. In grote vrije tekeningen verbeeldt hij de oorlogen in Oekraïne, Bosnië-Servië en Syrië. Het facet ‘Onbezorgde vrede’ toont prenten van spelende kinderen en van geliefden. Tenslotte een tussengebied waarin vrede en leed niet zonder elkaar lijken te kunnen. De expositie is opgebouwd uit nieuwe, vrije tekeningen en (inmiddels wat oudere) prenten die hij maakte voor Amnesty International en dagblad Het Parool. Paul van der Steen: ‘Wie had kunnen vermoeden dat Europa zomaar weer na twee wereldoorlogen in een verwoestende oorlog verzeild zou raken? Met daarmee in schril contrast Borculo in 2023 een onbezorgd, vredig stadje met de synagoge als een symbool van herdenking in vredestijd, waarbij evengoed de gruwelijk pijnlijke littekens van oorlogsleed nog maar net onder de oppervlakte voelbaar zijn. Juist op deze plek komt daarom mijn expositie volledig tot zijn recht: verbeeldingen van nieuwe verschrikkingen van oorlogsleed, naast vredige taferelen.’ De toegang is gratis, een gift wordt zeer gewaardeerd.
Voor informatie over alle andere activiteiten, zie activiteiten.synagogeborculo.nl

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven