Zeer grote brand bij FrieslandCampina in Lochem

REGIO – Bij FrieslandCampina in Lochem is maandagmorgen rond 9.30 uur een zeer grote brand uitgebroken. De hulpdiensten zijn massaal aanwezig. De brand is inmiddels opgeschaald naar een GRIP 1 brand. Het pand wordt geëvacueerd en ook bij omliggende bedrijven als Wila zijn de medewerkers naar buiten gestuurd. Het verkeer op de Goorseweg wordt omgeleid. De rook is vanuit delen van Berkelland goed te zien. (Later meer)

Wat is de GRIP-structuur?
Bij grote of complexe incidenten moeten medewerkers van de hulpverleningsdiensten (brandweer, politie, geneeskundige zorg en bevolkingszorg) vanuit hun dagelijkse werkzaamheden snel kunnen omschakelen naar het samenwerken met elkaar en externe partners die bij het incident betrokken zijn.

Om dit gestructureerd te laten verlopen, is de zogenoemde GRIP (Gecoördineerde Regionale Incidentsbestrijding Procedure)-structuur ontwikkeld. Daarin wordt beschreven wanneer de crisisteams bij elkaar komen en hoe deze onderling samenwerken. Afhankelijk van de omvang van een incident, wordt er besloten naar welk GRIP-niveau er wordt opgeschaald (GRIP-1 tot en met GRIP-5).

Maar hoe wordt het GRIP-niveau nu bepaald? Hieronder lees je per GRIP-niveau wanneer het afgekondigd wordt. Zoals je zult lezen is de GRIP-structuur niet zomaar iets, maar komen er veel verschillende aspecten en partijen bij elkaar om samen grote of complexe incidenten zo effectief mogelijk te bestrijden.

GRIP-1
Als GRIP-1 wordt afgekondigd, zijn er bij de bestrijding van een incident meerdere disciplines betrokken zijn en is er op de plaats van het incident structurele coördinatie tussen de hulpverleningsdiensten nodig is. In de directe nabijheid van het incident wordt dan een CoPI (Commando Plaats Incident) ingericht. Dit is een mobiele vergaderruimte met de benodigde faciliteiten die door de brandweer ter plaatse wordt gebracht.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven