Crowdfunding gestart na raadselachtige verdwijning jong damhertje Stichting AJG ter Weemepark Neede

NEEDE – Op 26 juni jl. berichte Nieuws uit Berkelland over het verschrikkelijke nieuws dat er een jong damhertje van de aardbodem leek verdwenen. Zo melde het bericht: “Vrijdag is er in het AJG ter Weemepark in Neede een jong damhertje geboren. Op zondagmorgen rond 10.00 uur is het jong nog gezien, echter lijkt het van de aardbodem verdwenen. De moeder zoekt haar jong óók nog steeds.” Dit vraagt om maatregelen, zoals meerdere beveiligingscamera’s. Daarom is er door een betrokken bewoner een crowdfunding gestart.

Een maatschappelijke functie
Wanneer je de tijd neemt om even op een bankje te gaan zitten en te genieten van de goed verzorgde diertjes te bekijken zal je al snel zien dat je niet de enige bent. Een moeder die met haar 2-jarige de hertjes oud brood voert en vervolgens geduldig alle diertjes opnoemt; “En wat is dat? Ja, een hertje!” Of een vader die met zijn 4-jarige dochter hun hondje uitlaat en ook even een pauze inlassen, en aan zijn dochter vraagt; “En wat doet het schaapje? Heel goed, blèèèh.” Je zal zien dat op het bankje aan de overkant een ouder stel gaat zitten en geniet van het steeds warmer wordende zonnetje en even de ogen sluit om te luisteren naar de vogelgeluiden. Het AJG ter Weemepark is een prachtig park gelegen in een net zo prachtige omgeving. Het is een park waar mensen even ontsnappen aan de alledaagse hectiek. Een park waar mensen samenkomen en waar ouders hun kinderen echte dieren kunnen laten zien, en voeren. Het heeft een maatschappelijke functie en daarom is het zo belangrijk dat dit park en de hardwerkende vrijwilligers door de bevolking worden gesteund.

Pech
Het verlies van het jonge damhertje is niet het enige verlies dat de betrokken vrijwilligers de afgelopen tijd hebben geleden. De kudde damhertjes die er momenteel is bestaat uit 4 dames en 1 mannetje. Er is een jong hertje overleden door een miskraam en een die een paar uur, na een moeizame bevalling is overleden. Het mannetje krijgt volgend jaar nog een kans om voor nakomelingen te zorgen, want als het aan de politiek ligt, verdwijnen de damhertjes na 2024 uit de hertenkampen daar deze op de exotenlijst staan.

Stichting
Sinds 2021, is het A.J.G ter Weemepark Neede een stichting. Ruim 75 jaar viel het park onder de NPV – Needse Pluimvee en konijnenfok vereniging. Maar nu gaat het afzonderlijk verder. De stichting heeft 8 vrijwilligers die elke vrijdagochtend hard aan het werk zijn om het royale terrein in orde te hebben voor het weekend. Waar Gemeente Berkelland de stichting helpt met het grote onderhoud, komt de rest neer op de onvermoeibare vrijwilligers die zorgen voor de dieren, het onderhoud van de onderkomens van de dieren, die staan bij zowel de eendjesvijver als het hertenpark en daarnaast alle dagelijkse bezigheden zoals voeren, schoonmaken etc.

Beveiliging van het park
De tragische situatie met het verdwenen jonge damhertje maakt pijnlijk duidelijk dat het park te weinig beveiligingscamera’s heeft. “Het zou mooi zijn als we er een aantal extra camera’s kunnen bij kunnen plaatsen,” begint Harry Overbeek, (vrijwilliger en coördinator) “op die manier zijn alle dieren dag en nacht veilig en kunnen eventuele ongeregeldheden achterhaald worden. Het is natuurlijk verschrikkelijk dat het nodig is, maar helaas is het niet anders.”

Droogte
De afgelopen jaren worstelt het park ook met de aanhoudende droogte. Dit zien de vrijwilligers terug in het stuk gras waar de ‘grazers ‘ lopen. ’10 jaar geleden zag het er hier heel anders uit,” vertelt Overbeek. “Omdat het gras, zeker in de zomer, slecht groeit moeten de dieren worden bijgevoerd. Dit zijn allemaal weer extra kosten. Een sproei installatie zou een prachtige oplossing zijn. Het is een grote investering, maar wel één die zich terugverdient.”

Geschiedenis
Iets meer over de geschiedenis van het park. Op de site is het volgende te lezen: “In de najaarsvergadering van 1946 werd door wijlen J. Arendshorst het voorstel gedaan voor het opknappen van het thans zogeheten A.J.G. ter Weemepark, eigendom van mevrouw ter Weeme-Lewin, wonende te Bilthoven. Zij reageerde bij navraag zeer positief op het aan haar gedane voorstel en vroeg, gezien de achterliggende doelgroep, 30 eieren per maand als vergoeding. Dat werd ingewilligd en uitgevoerd in een na-oorlogse periode waarin het nog verboden was eieren te verzenden. De vijver werd met N.P.V.-mankracht uitgebaggerd en afgerasterd met gaas. Er werden eenden op de vijver gezet, een duiventil met duiven geplaatst en een hok met cavia´s bevolkt. Dit sloeg geweldig aan bij de Needse gemeenschap. In 1963 ging de wens uit naar de aanleg van een aangrenzend hertenkamp. De gemeente Neede kocht grond en plaatste de afrastering. De laatste jaren zijn door de N.P.V.-leden de dierenverblijven vernieuwd of aangepast. Dit ten gunste van het welzijn van de dieren. De zogenaamde vijvercommissie, die het park en het hertenkamp onderhouden en de vele dieren bij toerbeurt verzorgen, kunnen er nu gemakkelijker werken.”

Crowdfuning
Door een betrokken bewoner van Neede is het plan opgepakt om bewoners van Neede het park te steunen in hun plannen en wensen. Daarom is deze een crowdfunding gestart. “Elke euro gaat naar het park met als doel extra camera’s én een sproei installatie te kunnen aanschaffen. Dit is natuurlijk niet goedkoop, maar als we allemaal iets bijdragen moet het lukken!” Aldus de initiatiefneemster. Hoe doneer je voor de crowdfunding: Ga naar de facebookpagina van Stefanie Kruizinga en klik op de link in het vastgezette bericht. Bepaal zelf het bedrag dat je wilt doneren. Geen facebook maar toch willen bijdragen? Doneer dan direct aan de stichting: IBAN: NL06RABO0373836589

Wil je een vaste donateur worden? Dat kan al vanaf E10,- per jaar.

Kijk voor meer info op www.terweemepark.nl

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven