Gemeente sluit bestuursovereenkomst met het COA voor opvang jonge vluchtelingen in Rekken

REKKEN – De gemeente Berkelland heeft met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een bestuursovereenkomst gesloten voor de opvang van 44 Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV). Dit is voor een termijn van 2 jaar. Op basis van een evaluatie kan dit daarna worden verlengd en kan het aantal jongeren worden verhoogd. Door de ondertekenen van de bestuursovereenkomst stemt het college in met het gebruik van de opvanglocatie aan de Panovenweg 14 in Rekken door het COA.

Burgemeester Joost van Oostrum: “Het is gelukt met de COA en omgeving afspraken te maken over de opvang van jonge vluchtelingen. We hebben een bestuursovereenkomst gesloten met het COA, en een convenant met afspraken met de COA en DorpsCoöperatie Rekken. We hopen dat we de 44 minderjarige vluchtelingen spoedig kunnen verwelkomen in de opvanglocatie.”

Opdracht aan het COA
Het COA zorgt voor een evenwichtige samenstelling van de groep jonge vluchtelingen. In de opvanglocatie blijven de 4 bestaande units in stand, waarbij jongens en meisjes apart worden opgevangen.

Ook zijn met het COA ‘aanvullende werkafspraken’ gemaakt. Deze gaan bijvoorbeeld over veiligheid en leefbaarheid, onderwerpen waarover wensen en zorgen vanuit de omgeving waren. Ze zijn zoveel mogelijk meegenomen en vertaald in heldere, toetsbare afspraken. De brede werkgroep van de DorpsCoöperatie Rekken (DCR) is betrokken geweest in het opstellen van deze overeenkomsten.

Evaluatie over 2 jaar
Na 2 jaar wordt door het college een besluit genomen over mogelijke verlenging van de bestuursovereenkomst. De komende 2 jaar kan worden ervaren hoe de AMV-opvanglocatie werkt en wat de impact is op de omgeving. Monitoring en evaluatie van de veiligheid en leefbaarheid wordt gedaan door een lokale beheergroep, met behulp van het onafhankelijke en deskundige Bureau Beke. Als alles goed verloopt is het mogelijk voor het COA om te verlengen tot 10 jaar en uit te breiden tot maximaal 50-80 opvangplaatsen. Zo niet, dan is er de optie om te stoppen met de opvanglocatie.

Overleg met omgeving
Een opvanglocatie voor AMV heeft effect op de omgeving rondom de Panovenweg 14. De gemeente heeft daarom in de afgelopen maanden een proces met de gemeenschap doorlopen, onder begeleiding van de DorpsCoöperatie Rekken. Vanuit een brede werkgroep van direct omwonenden van ‘de Kolonie’, andere inwoners van Rekken en Langelo-Honesch is overlegd. Ook de aangrenzende buurgemeenten Haaksbergen en Stadt Vreden zijn betrokken. Burgemeester Joost van Oostrum: “Ik heb grote waardering voor de betrokkenheid en het constructieve overleg. Wij blijven werken aan goede betrokkenheid van de omgeving en draagvlak. Met deze overeenkomsten nemen we als gemeente onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar komen we ook zoveel mogelijk tegemoet aan de wensen en zorgen vanuit de omgeving.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven