Vallende sterren kijken bij Sterrenwacht Phoenix op vrijdag 11 augustus


REGIO – Op 11 augustus presenteert Freddy Nauta zijn lezing over de vallende sterrenregen de Perseïden bij Sterrenwacht Phoenix in Lochem. Nog nooit een vallende ster gezien? Dan is de lezing ‘Perseïden 2023’ op vrijdag 11 augustus op de Publiekssterrenwacht Phoenix in Lochem de ideale gelegenheid om daar verandering in te brengen. Bij helder weer meekijken met ervaren waarnemers maar ook als het bewolkt is zul je meer te weten komen over het hoe, wat, waar en wanneer van het waarnemen van vallende sterren.

Gruisdeeltjes
In de periode tussen 11 en 14 augustus zal de aarde een wolk gruisdeeltjes doorkruisen. Dat veroorzaakt een forse toename in het aantal deeltjes dat de aardse dampkring zal binnendringen. Van een normale 5 tot 10 per uur kan dat tijdens de piek oplopen tot zo’n 60 per uur onder ideale omstandigheden. Dat gebeurt met een bijna niet te bevatten snelheid van 213.000 km per uur. Daarbij laten ze een lichtend spoor in de atmosfeer achter dat we herkennen als een vallende ster of beter, een meteoor.

Stardust
Verder kun je tijdens de lezing ook horen over het project ‘Stardust’, een wereldwijd actieve groep mensen dat heeft aangetoond dat we overal, ook in onze eigen tuin, micrometeorieten kunnen vinden. Kleine stukjes gruis, helemaal uit het universum dichterbij dan je dacht!
Aanrader: mocht je willen meekijken met de experts van de sterrenwacht dan is warme kleding zeker aan te raden. Ook je eigen ligstoel meenemen is een goed idee.

Locatie: Publiekssterrenwacht Phoenix Lochem
Tijd: 20.00 u
Aanmelden: www.sterrenwachtphoenix.nl
Entree: € 5 tot 16 € 4

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven