1,2 miljoen dahlia’s kleuren straten van Rekken tijdens bloemencorso


REKKEN – Het Rekkens Volksfeest is woensdag traditioneel begonnen met het bloemencorso. Het Berkellandse dorp kent ongeveer 1300 inwoners, toch bouwt de kleine gemeenschap zo’n elf grote corsowagens.

“Jong en oud maken dan samen een mega grote wagen, die dan hier vandaag in de optocht rondrijdt”, vertelt Maurice ten Barge van de organisatie. “Het leeft ontzettend en zeker naarmate het feest en de optocht dichterbij komt.” Wilbert Krooshof van corsogroep Koordershoek laat weten ongeveer een jaar lang bezig te zijn met de wagen. “In januari beginnen we met denken en komen er wat ideeën langs”, vertelt de bouwer. “Dan vanaf april of mei gaan we het uitwerken, tot nu het hoogtepunt.” De wagens hebben altijd een knipoog naar de actualiteit en zijn versierd met in totaal 1,2 miljoen kleurrijke dahlia’s.

Voor de bloemen was het een slecht jaar, eerst door de droogte en de laatste weken voor het corso viel er veel regen waardoor de kwaliteit van de bloemen achteruit ging. “Er zijn wel wat groepen die daar wat last van hebben gehad, met name met de eigen opbrengst”, vertelt Ten Barge. “Ook hier in de buurt, in Lichtenvoorde en Beltrum hebben ze ook een corso. We proberen daar toch al veel van onze bloemen vandaan te halen, maar ook daar hebben ze er last van gehad. Maar in Zundert (plaats in Brabant, red.) hebben ze een heel groot corso en daar hebben ze extra kunnen leveren, waardoor wij voldoende bloemen hebben gehad.”

Thema van de wagens
In Rekken proberen ze altijd in te spelen op de actualiteit met de thema’s van de corsowagens. De verschillende bouwgroepen strijden tegen elkaar om de eerste prijs binnen te halen, de creaties worden dan ook zo lang mogelijk verborgen gehouden voor de concurrentie. Toch heerst er ook samenhorigheid in het dorp in de dagen voor het corso. “Het is inderdaad strikt geheim”, vertelt Krooshof. “Vroeger was het geheim nog net wat groter dan tegenwoordig, de details van de wagens zijn tot het laatste moment geheim.”

Hulp bij de bloemen
Ten Barge geeft aan dat er dit jaar wel bij elkaar gekeken is. “De samenwerking is er altijd al. Zeker de laatste dagen als het op de bloemen aankomt. Als je bloemen over hebt, bied je ze aan en als je nog bloemen nodig hebt dan vraag je erom”, vertelt de organisator. “Dan is er altijd wel een groep die reageert. Op die manier werken we samen om alles mooi dicht en af te krijgen.”

Door: REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven