Amerikaanse interesse voor rol Willem Sluiter bij beeld van Maria


BERKELLAND – In Amerika blijkt kunsthistorische interesse te bestaan voor de rol die het werk van dichter Willem Sluiter (1627-1673) heeft vervuld bij de ontwikkeling van het beeld van Maria, de moeder van Jezus. Dit kwam aan het licht bij onderzoek in de aanloop naar een expositie eind dit jaar bij de Vrije Universiteit Amsterdam, ter gelegenheid van zijn 350e sterfdag.

Leden van de projectgroep voor de expositie, onder wie verre nazaat Peter Sluiter uit Amsterdam, ontdekten dat een Amerikaanse cultuurhistorica, Elissa Auerbach, nu hoogleraar kunstgeschiedenis aan het College/Universiteit van Georgia, deze eeuw promoveerde op en publiceerde over de ontvangst van Maria in de Nederlanden in de 17e eeuw. Zij onderzocht vooral de voor calvinisten aanvaardbare beeldvorming van de moeder van Jezus. Het loflied van Willem Sluiter over Maria en de illustraties daarin spelen hierbij volgens haar een essentiële rol. Peter Sluiter heeft hier inmiddels een artikel aan gewijd op de site van het informatiepunt www.willemsluiter.nl.

Het Amerikaanse onderzoek is sterk gericht op Sluiters lofzang op Maria, zijn lange gedicht Lof der Heilige Maagt Maria, waar via het informatiepunt over de dichter de afgelopen jaren ook over is gepubliceerd. Aan Nederlandse zijde leidde dit recent tot wetenschappelijk onderzoek naar de relatie van Sluiters werk tot vrouwen. Nina Geerdink, docent vroegmoderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht, wist studenten hiervoor te interesseren.

In Nederland is de laatste jaren een groeiende belangstelling in protestantse kring ontstaan voor de moeder van Jezus. De veel geprezen en gekochte studie Maria: Icoon van genade, van Arnold Huijgen, oud-hoogleraar aan de theologische opleiding van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland in Apeldoorn en tegenwoordig hoogleraar dogmatiek aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam is hier een belangrijk voorbeeld van. Het rijk geïllustreerde verhaal van Peter Sluiter op de site informeert niet alleen uitvoerig over het Amerikaanse onderzoek, maar is ook een oproep voor nieuw Nederlands onderzoek naar Willem Sluiters lofzang.

Illustraties (vrij van rechten te publiceren: Titelprent en -blad van Willem Sluiters in 1669 lofzang op Maria, met daaronder in het Latijn de bijbelwoorden: Zie hier, de dienstmaagd des Heren, niet mijn wil maar Uw wil geschiede. De maker van de gravure is onbekend. En collage met portret van de dichter.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven