Gedeputeerde Vreugdenhil op werkbezoek in Beltrum

BELTRUM – ‘Het gebeurt allemaal in Berkelland’, zegt de provincie. Om die reden had de net aangetreden gedeputeerde Dirk Vreugdenhil (o.a. Wonen en leefbaarheid) Beltrum uitgekozen om zich door de ambtenaren te laten informeren over de provinciale subsidieprogramma’s. Een soort mini-heidag, met gasten.

Omdat Berkelland hofleverancier dorpendeals is, had de provincie een aantal vertegenwoordigers uit Halfweg, Beltrum en Rekken plus enkele Berkellandse medewerkers, gebiedscontactpersonen en wethouder Arjen van Gijssel gevraagd om kort te presenteren welke leefbaarheidsinitiatieven er zoal in de gemeente zijn hoe de provincie daarin helpt.

Door alle uitdagingen in het ruimtelijk gebied wil gedeputeerde Dirk Vreugdenhil kijken hoe we ervoor zorgen dat de leefbaarheid van het landelijk gebied behouden blijft. ‘Gebruik maken van de kracht in de samenleving zelf’, was het antwoord. Inwoners kunnen en willen zelf hun leefomgeving vormgeven. Met een beetje geld en denkkracht natuurlijk.

De stichting Halfweg vertelde hoe met veel vrijwilligersinzet café Halfweg is gekocht en op dit moment wordt verbouwd. Ook de provincie en gemeente dragen een steentje bij, maar het meeste komt uit eigen middelen en bijvoorbeeld bewonerscertificaten. Het café kan daarmee de verbindende factor blijven voor al die activiteiten die Voor-Beltrum van oudsher rijk is: carnaval, voetbal, dorpsfeest, klootschieten etc.

De Raad van Overleg Beltrum (RvO) vertelde hoe er vanuit de kersverse dorpendeal wordt gekeken naar de toekomst van de maatschappelijke activiteiten in Beltrum. Wat gebeurt er met de sporthal, de kerk, het zorgcentrum en kulturhus. Samenwerken en ‘integraal’ denken is de overtuiging van de RvO. Rekken presenteerde zich daarna met een kort filmpje van de dorpscoöperatie over de dorpendeal en gemeld werd dat ook Gelselaar druk bezig is. Wethouder Arjen van Gijssel zei blij te zijn met het provinciale coalitieakkoord, waarin veel meer dorpendeals worden voorgenomen. Hij brak hier een lans voor bijvoorbeeld Noordijk, omdat het daar ook gaat om de toekomst van maatschappelijke voorzieningen.

Ten slotte lichtte de gemeente Berkelland samen met Lochem (en Bronkhorst) toe hoe er met provinciale subsidie een plus op de wet inburgering kan worden gezet. Openbaar vervoer is vaak lastig in plattelandsgemeenten, dus wordt er gekeken naar busvervoer voor en door inwoners. De provincie moet over de ingediende aanvraag nog beslissen.

Al met al een heel inspirerende ochtend waarmee de gedeputeerde een vliegende start maakte in zijn leefbaarheidsportefeuille. Hij dankte Berkelland, en specifiek de Beltrumse dorpsverbinder Chantal Papen voor de geboden gastvrijheid.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven