Ja BERKELLAND – Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag vragen we extra aandacht voor Alzheimer; de meest voorkomende vorm van dementie. Een ziekte die vanwege vergrijzing helaas steeds vaker voorkomt, ook in onze gemeente.
Wat is Alzheimer?
Alzheimer is een hersenziekte waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per vorm van dementie. Mensen met (beginnende) dementie hebben bijvoorbeeld moeite met:
- dingen te onthouden;
- de weg weten;
- dingen doen;
- praten;
- begrijpen, of;
- het karakter verandert.
Wat mensen met dementie vaak juist heel goed door hebben, is wanneer de non-verbale communicatie niet strookt met de verbale communicatie. Kijk ook eens op www.berkellandwijzer.nlen op www.dementie.nl voor meer informatie over dementie.
Zorgen over uzelf of iemand in uw omgeving
Met uw huisarts kunt u vragen en twijfels bespreken over geheugenproblemen van uzelf of iemand in uw omgeving. De huisarts kan verder onderzoek doen en een diagnose stellen of u doorverwijzen naar een specialist.
Voor al uw hulpvragen of een luisterend oor kunt u ook contact opnemen met Informatiepunt Dementie Achterhoek van het Netwerk Ouderen en Veerkracht. U kunt bellen met 085-4857580of mail [email protected]. Op www.netwerkouderenachterhoek.nl vindt u onder ‘downloads’ de brochures ‘Dementie…en dan?’ en ‘Zorgen over vergeetachtigheid’ die ook helpend kunnen zijn.
Door tijdig aan de bel te trekken helpt u voorkomen dat hulp en zorg in een heel korte tijd nog opgestart moeten worden.
Tips voor mantelzorgers
Bent u mantelzorger van iemand met Alzheimer? Dan kunt u misschien vervangende zorg regelen. Dan neemt iemand anders de zorg een tijdje van u over. Bijvoorbeeld omdat u op vakantie wilt of om overbelasting te voorkomen.
Mogelijk heeft u ook baat bij de begeleiding door een casemanager dementie. Een casemanager helpt bij het vinden van de weg in de wereld van zorg en welzijn, het regelen van zorg en het bieden van emotionele begeleiding. Meer tips en informatie vindt u onder andere via www.mantelzorg.nl.
Beslissen over belangrijke zaken
Misschien is het confronterend om er over na te denken, maar zorg ook tijdig voor het opstellen van een levenstestament. Hierin kunt u aangeven wie over belangrijke zaken mag beslissen als u dit zelf niet meer kunt. Denk aan medische en financiële keuzes. Een levenstestament kunt u opstellen zolang u wilsbekwaam bent.
Kom naar de film ‘Vortex’ in Ruurlo
In de bibliotheek in Ruurlo draait op donderdag 21 september, vanaf 20.00 uur, de film ‘Vortex’. Aanmelden is gratis en kan in de bibliotheken, maar ook via www.oostachterhoek.nl/filmvortex. Na de film is er gelegenheid om na te praten. Ook Alzheimer Nederland, afdeling Oost Gelderland zal aanwezig zijn.