Ekaterina Levental voltooit haar trilogie in synagoge van Borculo

BORCULO – ‘Wie weet zal het hele verhaal in onze synagoge worden uitverteld!’ Zo besloot  voorzitter Riet Baarssen van de Synagoge Borculo haar lovende dankwoord gericht aan Ekaterina Levental na een glanzend optreden in haar solovoorstelling ‘De Grens’, als vervolg op de eerste in de serie ‘De Weg’. Zij vertelde, zong en danste daarin over haar vlucht uit Oezbekistan en haar zoektocht naar een nieuwe identiteit. Het einde van de tweede episode uit haar leven was als een cliffhanger, je wilt weten hoe het afloopt!Op zondag 10 maart voltooit Ekaterina Levental dit autobiografisch drieluik in haar solooptreden ‘Schoppenvrouw’.  De synagoge, Weverstraat 4, is vanaf 14:00 uur geopend, het concert begint om 14:30 uur. De toegangsprijs is € 22,50, donateurs betalen € 20,00, incl. koffie/thee.

Trailer
Het is veel om makkelijker geaccepteerd te worden als mens dan als legende.Zo luidt het begin van de trailer van Schoppenvrouw. Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas, Ulrike Meinhof en Dora Gorohovskaya, haar oma, zijn de legendes die in de voorstelling voorbijkomen. De verhalen van de vrouwen geven een kijkje achter hun maskers, tonen hun geheimen en eindigen met hun sterven. In eenzaamheid!  Schoppenvrouw is een spel met identiteiten, een ode aan hoop en vrijheid. Een verhaal ook over angst, die steeds weer die vrijheid blokkeert. Ekaterina vertelt het verhaal van deze vrouwen in een raamvertelling gebaseerd op haar eigen jeugd. En op het leven van haar oma Dora Gorohovskaya, met wie ze haar slaapkamer deelde. Deze oorlogsheldin werd op handen gedragen, in tijden van nood wist zij hoe ze moest helpen. Maar thuis was ze een tiran met wie het dagelijks leven een hel kon zijn. Die huiselijke intimiteit herkennen we, de dominantie en de onmacht, en het geforceerde gedrag achter de voordeur. Ekaterina vertelt, speelt, danst en zingt in deze aangrijpende performance, begeleid door prachtige muziek. Vooral de melancholische accordeonklanken stimuleren de verbeelding: je kunt de accordeonist bijna zien onder het raam van een Sovjetappartement. Schoppenvrouw betekent totaaltheater pur sang, dat je niet mag missen.

Oezbekistan
Ekaterina Levental
 werd geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, een republiek in de voormalige Sovjet Unie. Als tiener vluchtte zij samen met haar familie uit haar geboorteland. Door oplaaiend antisemitisme na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd het voor hen levensgevaarlijk. Na een tocht door verschillende landen kwam zij tenslotte in Nederland aan. Zij studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor beide behaalde zij cum laude haar master diploma.

Voor inschrijven en meer informatie over deze en alle andere activiteiten, zie synagogeborculo.nl/activiteiten. Telefonisch inschrijven: 0545 272754 of 06 23120401.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven