BERKELLAND – Ben je van plan om te bouwen in de gemeente Berkelland? Dan weet je ongetwijfeld dat er in Nederland veel wetten en regels zijn. Je mag immers niet zomaar overal bouwen. Je hebt niet alleen te maken met landelijke regels, maar ook met gemeentelijke regels. Het punt is echter dat elke gemeente weer andere regels heeft voor de aanvraag van een omgevingsvergunning. En soms heb je zelfs geen omgevingsvergunning nodig en soms zelfs meer dan één. Maar hoe werkt het aanvragen van vergunning in Berkelland precies?
Eerst een vergunningcheck doen
Allereerst is het relevant om te controleren of je daadwerkelijk een vergunning nodig hebt. Bij kleine bouwwerken heb je soms geen omgevingsvergunning nodig. Een vergunningscheck kun je doen bij het Omgevingsloket. Blijkt dat je een vergunning nodig hebt? Dan weet je in ieder geval dat je nog verschillende zaken moet regelen, voordat je daadwerkelijk mag bouwen. Heb je geen vergunning nodig? Dan kun je in principe vrij snel aan de slag en kun je ook alvast rijplaten huren bij ferex-solidbase.com. Met goede rijplaten kunnen machines veilig werken op een bouwterrein. Daarnaast zijn ze ook praktisch.
Een omgevingsvergunning aanvragen
Heb je wel een vergunning nodig? Dan wil je natuurlijk weten waar je deze kunt aanvragen. Welnu, tegenwoordig kan dit ook gemakkelijk online bij het Omgevingsloket. Daar kun je onder meer inloggen met DigiD. Als je een aanvraag doet, dan moet je verschillende stappen ondernemen. Je moet je persoonlijke gegevens bijvoorbeeld invullen en diverse documenten aanleveren. Welke documenten je precies moet aanleveren verschilt per situatie.
De aanvraag wordt getoetst
Na het aanleveren van alle documenten en het officieel indienen van de aanvraag, vindt er een toetsing plaats. Een ambtenaar van de gemeente onderzoekt of alle documenten kloppen en vervolgens of deze voldoen aan de wettelijke regels die gelden.
Veelgestelde vragen over omgevingsvergunningen
In het laatste gedeelte van dit artikel behandelen we enkele veelgestelde vragen over omgevingsvergunningen.
Hoe lang duurt het gemiddeld voor een gemeente beslist over een omgevingsvergunning?
In principe moet de gemeente binnen 8 weken beslissen over een vergunningsaanvraag, maar in de praktijk duurt dit meestal wat langer. De gemeente heeft ook verschillende uitstelmogelijkheden en dit kan het proces vertragen
Wat moet je doen als je geen omgevingsvergunning nodig hebt?
Als je geen omgevingsvergunning nodig hebt, dan kan het nog wel zijn dat je een meldingsplicht of informatieplicht hebt.
Wat gebeurt er als je bouwt zonder omgevingsvergunning?
Als je bouwt zonder omgevingsvergunning en de gemeente komt erachter, dan krijg je meestal een dwangsom van de gemeente. Je moet het bouwwerk dan weer terugbrengen naar de originele staat. In sommige gevallen kun je echter achteraf nog een vergunning aanvragen. Dit heeft met de situatie te maken.